Πόσο ακριβό είναι τελικά το ρεύμα που πληρώνουμε

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο ακριβό είναι τελικά το ρεύμα που πληρώνουμε
Η μέση τιμή κιλοβατώρας στην Ελλάδα θεωρείται από τις πιο υψηλές σε σχέση με τις βαλκανικές χώρες

Ακριβό εξακολουθεί να είναι το ρεύμα στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το β’ εξάμηνο του 2017 οι τιμές υποχώρησαν 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σημειώνοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 19 κρατών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την έκθεση «Doing Business 2019» της Παγκόσμιας Τράπεζας για 190 χώρες η μέση τιμή κιλοβατώρας στην Ελλάδα ορίζεται στα 19 σεντς του δολαρίου και παρά το γεγονός ότι είναι χαμηλότερη σε σχέση με πολλά άλλα κράτη, θεωρείται από τις πιο υψηλές σε σχέση με τις βαλκανικές χώρες π.χ με τη Ρουμανία (5,9 σεντς) ή τη Σερβία (8,7σεντς).

Ο τύπος ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Ενώ ορισμένες χώρες βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια, η αιολική ενέργεια ή η ηλιακή ενέργεια, κάποιες άλλες εξακολουθούν να βασίζονται κυρίως στην ενέργεια από άνθρακα. Από αυτόν τον παράγοντα εξαρτάται και το κόστος.

Το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η τιμή του πετρελαίου, η πρόσβαση σε πηγές ενέργειας, τα τοπικά τιμολόγια, τον ανταγωνισμό, τα ειδικά καθεστώτα/επιδοτήσεις, η δυνατότητα παραγωγής και ο όγκος των εισαγωγών ενέργειας κλπ.

Στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για αύξηση στα τιμολόγια από τις αρχές του 2019 λόγω της επιβολής της ρήτρας CO2. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο insider.gr, «ακόμα κι αν υιοθετηθεί η ρήτρα CO2, μια άνοδος της διεθνούς τιμής θα συνεπάγεται επιβάρυνση του ανταγωνιστικού σκέλους του τιμολογίου αλλά και ελάφρυνση του ρυθμιζόμενου σκέλους, μέσω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί η περσινή τάση μείωσης των τιμών στην ενέργεια».

Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες

Η Γερμανία έχει το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, με το οποίο κυμαίνεται στα 35 σεντς (του δολαρίου) ανά κιλοβατώρα. Λόγω αυτού του υψηλού κόστους, η χώρα έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα για την αύξηση της συμμετοχής της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 80% μέχρι το 2050.

Άλλες χώρες οι οποίες έχουν υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι η Τζαμάικα, το Νιούε, οι Νήσοι Μάρσαλ και οι Κάτω Χώρες, με κόστος ανά κιλοβατώρα στα 44,7, 44,3, 41,6 και 28,89 σεντς αντίστοιχα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κόστος είναι περίπου 22 σεντ. Στον Καναδά, είναι μεταξύ 6 και 11 σεντς ενώ στις ΗΠΑ το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται μεταξύ 8 έως 43 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider