Eurobank Equities: Σημαντικά περιθώρια ανόδου για Εθνική και Alpha, χαμηλότερα για Πειραιώς

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank Equities: Σημαντικά περιθώρια ανόδου για Εθνική και Alpha, χαμηλότερα για Πειραιώς
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή η έλλειψη ορατότητας ήταν ο βασικός λόγος για τις χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζικών τίτλων, κάτι που μπορεί πιθανώς να βελτιωθεί προς τα τέλη του έτους. Σύσταση «buy» για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, «hold» για τον τίτλο της Τράπεζα Πειραιώς.

Σημαντικά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας («buy») και της Alpha Bank («buy») που αγγίζουν το 28% και το 26%, με τιμή στόχο στα 2,73 ευρώ και στα 1,25 ευρώ αντίστοιχα, θέτει η Eurobank Equities, σε έκθεσή της, τοποθετώντας παράλληλα χαμηλότερα τον «πήχη» για την Τράπεζα Πειραιώς («hold) στο 6% με τιμή στόχο στα 1,24 ευρώ.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή η έλλειψη ορατότητας ήταν ο βασικός λόγος για τις χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζικών τίτλων, κάτι που μπορεί πιθανώς να βελτιωθεί προς τα τέλη του έτους. Τα θετικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων και ο καταλυτικός ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης που θα στηρίξει περαιτέρω τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, ενισχύουν την αισιοδοξία, ενώ αποκαθιστούν σταδιακά την πολύ αναγκαία ορατότητα.

Σε ό,τι αφορά τις τιτλοποιήσεις, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, οδηγώντας σε μείωση των κινδύνων στους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά και σε χαμηλότερα έσοδα και σε ένα πλήγμα στα εποπτικά κεφάλαια, τα οποία ωστόσο θα παραμείνουν υψηλότερα των απαιτήσεων. Ενδεικτικά, οι ελληνικές τράπεζες σκοπεύουν να «ξεφορτώθουν» NPEs ύψους 24 δισ. ευρώ, που καλύπτουν το 40% του συνολικού όγκου, τους επόμενους 6 μήνες, αριθμός ωστόσο που μπορεί να κινηθεί υψηλότερα.

Τα νέα NPEs που θα προκύψουν λόγω της πανδημίας θα είναι χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις που είχε κάνει η χρηματιστηριακή (30% από τις αναστολές πληρωμών έναντι άνω του 50% που εκτιμούσε αρχικώς), ενώ επίσης τα οργανικά έσοδα θα είναι υψηλότερα και οι λειτουργικές δαπάνες και οι προβλέψεις χαμηλότερες. Παράλληλα, αυξάνει κατά 5% κατά μ.ο την εκτίμησή της για τα προ προβλέψεων κέρδη για την περίοδο 2020-2022, καθώς τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 2%, ενώ οι προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη κατά 11%.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κερδοφορία των ελληνικών τράπεζων θα ανακάμψει ταχύτερα από ό,τι είχε προβλέψει, αν και θα περιοριστεί σχετικά μέχρι το 2022, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) να κινείται σε μονοψήφια ποσοστά κατά μ.ο, δεδομένης της ανάγκης για εκκαθάριση του ισολογισμού.

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος με 0,27x P/TBV για το 2021, και με σημαντικό discount ύψους 50% έναντι των τραπεζικών τίτλων της Ευρωζώνης, πλησίον του ιστορικού μέσου discount.

H Eurobank Equities αναμένει μια σταδιακή μείωση της «ψαλίδας» στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς όπως σημειώνει θα εντείνουν τις προσπάθειες εκαθάρισης των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια τα επόμενα 1-2 χρόνια.

Έτσι, διατηρεί τη θετική της στάση για την Εθνική Τράπεζα καθώς προσφέρει μια σαφή πορεία ανάκαμψης της κερδοφορίας της, αλλά και για την Αlpha Bank δεδομένης της ελκυστικής της αποτίμησης σε συνδυασμό με τα περιθώρια που έχει να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της από τα NPEs.

Από την άλλη, διατηρεί την επιφυλακτικότητά της για την Τράπεζα Πειραιώς καθώς εκτιμά ότι η προσπάθεια επανιδιωτικοποίησής της ίσως αποδειχθεί κοστοβόρα για τους υφιστάμενους μετόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider