Alpha Bank: Νέα ψήφος εμπιστοσύνης από τους επενδυτές, η επιτυχής έκδοση του ομολόγου Tier 2

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Νέα ψήφος εμπιστοσύνης από τους επενδυτές, η επιτυχής έκδοση του ομολόγου Tier 2
Σύμφωνα με την τράπεζα, η συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών στην έκδοση ανέρχεται στο 75%.

Μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης από τους διεθνείς επενδυτές, η οποία έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης συμφωνίας για τη συναλλαγή-ορόσημο Galaxy που επετεύχθη εν μέσω πανδημίας και συνθηκών μεταβλητότητας στις αγορές, έλαβε σήμερα η Alpha Bank με την επιτυχή έκδοση ομολόγου Tier 2.

Η Alpha Bank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανοίγει τον δρόμο των τραπεζικών ομολογιακών εκδόσεων, με στόχο τον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση της κεφαλαιακής τους δομής κατά τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η έκδοση ομολόγου Tier 2 από την Alpha Bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ, συγκέντρωσε το ισχυρό ενδιαφέρον κυρίως διεθνών αλλά και εγχώριων επενδυτών.

Το κουπόνι της νέας έκδοσης διαμορφώθηκε στο 5,5% και μαζί με το αντίστοιχο ομόλογο που είχε εκδώσει η τράπεζα στις αρχές Φεβρουαρίου 2020, σε πολύ καλύτερες συνθήκες αγοράς και με κουπόνι 4,25%, η Alpha ενίσχυσε τα κεφάλαια της με 1 δισ. ευρώ μέσα ένα χρόνο, με μέσο κόστος 4,875%, πολύ χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ομολογιακές εκδόσεις Tier 2 στις οποίες είχαν προχωρήσει μέχρι και το 2020, οι άλλες τράπεζες έγιναν με επιτόκια 5,5% για την Τράπεζα Πειραιώς τον Φεβρουάριο του 2020 και 9,75% τον Ιούνιο 2019 και 8,25% για την Εθνική Τράπεζα τον Ιούλιο 2019.

Η έκδοση του Tier 2 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας και έρχεται μόλις 10 ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Davidson Kempner για το Galaxy, τη μεγαλύτερη συναλλαγή NPEs στην Ελλάδα και τη 2η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια στις αγορές κινούνται ανοδικά λόγω αυξανόμενων πληθωριστικών προσδοκιών. Αντίστοιχα, οι διεθνείς επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους στα ομόλογα. Αυτή η προϊούσα αβεβαιότητα καθιστά την άντληση κεφαλαίων ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση. Έτσι, το τελευταίο διάστημα, οι εκδόσεις μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών δεν ξεπερνούν συνήθως το 1 δισ. ευρώ και η κάλυψή τους κυμαίνεται έως δύο φορές.

Σε αυτό το περιβάλλον αυξανόμενης μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές, η Alpha Bank κατάφερε με επιτυχία να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων στο όνομά της και να εκδώσει επιτυχώς το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης (subordinated) που προσμετράται στα εποπτικά της κεφάλαια.

Η κάλυψη της έκδοσης της Alpha Bank έφτασε περί τις δυο φορές, με τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών να ανέρχεται στο 75%, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Ασία.

Για την Alpha Bank, η έκδοση αυτή αποτελεί τη δεύτερη επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Τier 2 μέσα σε μόλις ένα έτος, και:

α) Επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την έμπρακτη δέσμευση της διοίκησης ως προς την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου, όπως αυτό παρουσιάστηκε στους επενδυτές τον Νοέμβριο του 2019
β) Βελτιώνει την κεφαλαιακή της σύνθεση, εναρμονίζοντας τον ισολογισμό της στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών
γ) Ενισχύει περαιτέρω τα κεφάλαιά της κατά 500 εκατ. ευρώ ή κατά 125 μονάδες βάσης κεφαλαίου
δ) Φέρνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας – μετά το Galaxy- στο 16,8%, από τους υψηλότερους μεταξύ των ελληνικών τραπεζών (με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2020)
ε) Διατηρεί την ισχυρή δυναμική της για περαιτέρω μείωση των NPEs κάτω του 10%.

Σημειώνεται ότι το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης που εξέδωσε η Alpha Bank έχει διάρκεια 10,25 έτη και δυνατότητα ανάκλησης μεταξύ 5 και 5,25 ετών, με απόδοση 5,5%. Το ομόλογο είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου – EuroMTF Market.

Οι Barclays, Citi, Goldman Sachs, J.P. Morgan και Nomura ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών και η Citi ήταν ο ανάδοχος της έκδοσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider