ΕΤΕ: Ολοκληρώνει με την τιτλοποίηση Frontier τον «Ηρακλή Ι»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΕ: Ολοκληρώνει με την τιτλοποίηση Frontier τον «Ηρακλή Ι»

Την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας πήρε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, η τιτλοποίηση Frontier, μη εξυπηρετούμενων δανείων 6,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την τιτλοποίηση που θα ολοκληρώσει, με τη συμμετοχή και της τέταρτης συστημικής τράπεζας, τον «Ηρακλή Ι», καθώς τον Ιανουάριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Κομισιόν για τον «Ηρακλή ΙΙ».

Οι πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι η τιτλοποίηση της Εθνικής Τράπεζας έχει λάβει πολύ καλό rating. Το αίτημα ένταξης της τιτλοποίησης Frontier αναμένεται να υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες, με τον ακριβή χρόνο κατάθεσης να καθορίζει η πορεία των CDS στη βάση των οποίων θα «κλειδώσει» η προμήθεια που θα καταβάλει η Τράπεζα.

Η συναλλαγή Frontier θα μειώσει, με μία μόνο κίνηση, κατά περισσότερο από 60% το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Εθνικής Τράπεζας, φέρνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 15% από 30% σήμερα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΕΤΕ κινούνται ήδη κάτω των 10 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο Frontier αποτελείται από 190.000 δάνεια (77% στεγαστικά, 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και 5% καταναλωτικά) 80.000 δανειοληπτών, εξασφαλισμένα στο 90% με ακίνητα.

Η Εθνική Τράπεζα θα λάβει τις μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier στο α΄ τρίμηνο 2021, ενώ η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή και η υπογραφή της συναλλαγής θα γίνουν στο β΄ τρίμηνο του 2021.

Στο γ΄ τρίμηνο 2020, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της ΕΤΕ μειώθηκαν κατά 0,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 9,96 δισ. ευρώ. H μείωση των NPLs της Τράπεζας αντανακλά οργανικές ενέργειες και κυρίως, τη μικρή αύξηση στις ρευστοποιήσεις ενεχύρων και τις αναδιαρθρώσεις δανείων που ενέχουν διαγραφή οφειλών.

Οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων

Η τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας έρχεται μετά από μία σειρά πωλήσεων χαρτοφυλακίων NPLs. Φέτος τον Ιούνιο η ΕΤΕ ολοκλήρωσε τη συναλλαγή Icon, μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μεγάλων επιχειρήσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μικρών επαγγελματικών δανείων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Αγοραστής του χαρτοφυλακίου ήταν η Bain Capital και τη διαχείριση θα αναλάβει η doValue (το onboarding του χαρτοφυλακίου θα γίνει τον Ιανουάριο).

Η Bain Capital αγόρασε και το χαρτοφυλάκιο NPLs της ΕΤΕ στην Κύπρο (project Marina), ύψους 0,3 δισ. ευρώ, επιχειρηματικών δανείων (μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και δανείων λιανικής. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία για την πώληση του χαρτοφυλακίου Danube, μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων και μικρομεσαίων, ύψους 0,2 δισ. ευρώ, της θυγατρικής της ΕΤΕ στη Ρουμανία.

Εντός του 2019 η Εθνική Τράπεζα είχε προχωρήσει στην πώληση του πρώτου χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων απαιτήσεων (χαρτοφυλάκιο Symbol), το οποίο είχε συγκεντρώσει αυξημένο ενδιαφέρον και κατέληξε στην κοινοπραξία Centerbridge και Elliott. Το χαρτοφυλάκιο Symbol ήταν 12.800 μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστώσεων με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις (περίπου 8.300 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα) προς μικρομεσαίες, μεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ύψους 0,9 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητο κεφάλαιο. Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου έχει αναλάβει η Cepal Hellas Financial Services.

Αρχές Αυγούστου του 2019, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε και την πώληση του άνευ εξασφαλίσεων χαρτοφυλακίου Mirror, το οποίο αποτελείτο από μη εξυπηρετούμενες πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια και δάνεια και πιστώσεις προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητο κεφάλαιο. Το χαρτοφυλάκιο εξαγόρασε η CarVal Investors, αναθέτοντας τη διαχείρισή του στην QQuant Master Servicer.

Η πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου NPLs από την Εθνική είχε γίνει το 2018. Επρόκειτο για το χαρτοφυλάκιο Earth, μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων, καρτών και μικρών επαγγελματικών δανείων, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο αγοράστηκε από τις CarVal και Intrum και τη διαχείριση ανέλαβε η QQuant Master Servicer.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider