«Restart» για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Restart» για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων
Δυναμικό ξεκίνημα κάνει η Alpha Bank με τη συναλλαγή «Neptune», ενώ κατά πόδας ακολουθεί και το mega-deal «Galaxy». Ολοκληρώθηκαν οι ώριμες συναλλαγές Εθνικής και Eurobank.

Στις ράγες μπαίνουν οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων μετά από «πάγωμα» αρκετών μηνών εξαιτίας της πανδημίας, με τις τράπεζες να επανεκκινούν τα deals που θα φέρουν τον κλάδο πιο κοντά στην εξυγίανση.

Δυναμικό ξεκίνημα κάνει η Alpha Bank με τη συναλλαγή «Neptune», η οποία περιλαμβάνει «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις ακίνητα. Παρότι ήδη από τον Δεκέμβριο η Fotress φαινόταν να κερδίζει το προβάδισμα, η έλευση της πανδημικής κρίσης έβαλε για λίγο καιρό το deal στο… ντουλάπι. Πιθανότερο επικρατέστερο σχήμα για την εξαγορά του πακέτου προκρίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα funds Fortress-DoValue.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι είναι ζήτημα ημερών οι δύο πλευρές να δώσουν τα χέρια τις επόμενες ημέρες. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, με εξασφαλίσεις σε περίπου 4.000 ακίνητα με εκτιμώμενη εμπορική αξία περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια 1.100 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία σε ποσοστό περίπου 80% του χαρτοφυλακίου είναι καταγγελμένα και τα υπόλοιπα σε βαθιά καθυστέρηση.

Το σημαντικότερο βήμα, όμως, για την εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας είναι το mega-deal «Galaxy», το οποίο εισέρχεται την ερχόμενη εβδομάδα σε διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν πέντε από τα μεγαλύτερα funds που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας -Bain Capital, Fortress, Lonestar, Centerbridge και PIMCO- να καταθέτουν τις προσφορές τους –πιθανότατα και τη Δευτέρα.

Ο αρχικός προγραμματισμός της Alpha Bank προέβλεπε επιλογή προτιμητέου επενδυτή εντός του καλοκαιρού ή, το αργότερο, στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου η συναλλαγή να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Το πλάνο αυτό έχει ήδη μετατεθεί κατά τρεις μήνες και μένει να φανεί εάν η τράπεζας θα κατορθώσει να κερδίσει αυτόν τον χαμένο χρόνο.

Θυμίζεται ότι τα βήματα για την ολοκλήρωση του σχεδίου μετασχηματισμού της Alpha Bank περιλαμβάνουν πώληση της νέας Cepal (80%) στον επενδυτή που θα αγοράσει την τιτλοποίηση Galaxy, αφού πρώτα η Alpha Bank αποκτήσει τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της Cepal, αγοράζοντας το 60% της εταιρείας που ελέγχει η Centerbridge. Η νέα Cepal θα αναλάβει τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Alpha Bank στην Ελλάδα, ενώ στη νέα εταιρεία αναμένεται να μεταφερθούν, κατόπιν επιλογής τους, 800 εργαζόμενοι της εσωτερικής Διεύθυνσης Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας.

Επιπλέον, δρομολογούνται μεμονωμένα οι πωλήσεις δύο πακέτων που αρχικά περιλαμβάνονταν στο Galaxy: ένα χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων leasing ύψους 200 – 300 εκατ. ευρώ και ένα χαρτοφυλάκιο δανείων λιανικής χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ. Παράλληλα και η Τράπεζα Πειραιώς δρομολογεί τις τιτλοποιήσεις που πρ0γραμματίζει για φέτος. Πηγές του κλάδου κάνουν λόγο για ανάθεση των πωλήσεων «Vega» και «Phoenix» ύψους 5 και 2 δισ. αντίστοιχα στις επενδυτικές τράπεζες JP Morgan και UBS.

Θυμίζεται ότι την αυλαία των τιτλοποιήσεων άνοιξε στις αρχές του μήνα στη χώρα, αλλά και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, η Eurobank με τη συναλλαγή «Cairo» ύψους 7,5 δισ. ευρώ, οι οποίες ήταν και οι πρώτες που έλαβαν πράσινο φως για ένταξη στη συστημική λύση «Ηρακλής».

Το ίδιο περίπου διάστημα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την υπογραφή της συναλλαγής του Icon με την Bain. Η συναλλαγή περιλαμβάνει 2.800 μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματκά δάνεια ύψους 1,6 δισ. με εξασφαλίσεις 600 εκατ. ευρώ. Η τιμή της συναλλαγής ανέρχεται στο 21% του ανεξόφλητου κεφαλαίου, ήτοι σε 330 εκ. περίπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider