Πρώτη κατοικία: 250.000 οφειλέτες υποψήφιοι για επιδότηση δόσης

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη κατοικία: 250.000 οφειλέτες υποψήφιοι για επιδότηση δόσης
Ανώτατες τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο στο insider.gr για έντονες πιέσεις από τους δανειστές να κλείσει η περίμετρος του νόμου-γέφυρα.

Οφειλές 14,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στην περίμετρο του πλαισίου-γέφυρα για προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα ισχύσει για εννέα μήνες, ωστόσο -για ακόμη μια φορά- εκτυλίσσεται σκληρό παζάρι μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης.

Ανώτατες τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι οι οφειλέτες που πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στο ευνοϊκό καθεστώς, το οποίο προβλέπει επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου για όσους είχαν ενήμερα και κόκκινα δάνεια κατά την εκδήλωση της πανδημίας, ανέρχονται σε 250.000.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, μεταφέρουν την ανυποχώρητη στάση των δανειστών για αυστηροποίηση των κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα, πιέζοντας ασφυκτικά να μην χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις σε σύγκριση με το υφιστάμενο καθεστώς παρά τη σφοδρή κρίση που επιφέρει η πανδημία για τα ελληνικά νοικοκυριά. Το παζάρι κορυφώνεται έως το τέλος του μήνα, καθώς το επόμενο διάστημα θα πρέπει το νέο πλαίσιο να νομοθετηθεί ώστε να ισχύσει από αρχές Αυγούστου που λήγει το υφιστάμενο.

Από τις μέχρι σήμερα συνομιλίες, πάντως, προκύπτει ότι στο μεταβατικό πρόγραμμα θα ενταχθούν όσοι μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας είχαν ενήμερο δάνειο ή σε καθυστέρηση -γεγονός που διαφοροποιεί σημαντικά αυτό το καθεστώς από το υφιστάμενο. Θυμίζεται ότι σήμερα προστατεύονται μόνο όσες κατοικίες συνδέονται με δάνεια τα οποία ήταν σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στις 31/12/2018. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών, στους πληγέντες από την πανδημία περιλαμβάνονται περίπου 300.000-350.000 οφειλέτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πάντως, το ποσοστό της επιδότησης θα ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις το 50% της δόσης του στεγαστικού, ωστόσο, θα αποκλιμακώνεται σε τριμηνιαία βάση. Όσον αφορά στα κριτήρια υπαγωγής, οι Θεσμοί επιμένουν να διατηρηθούν όσα ισχύουν στον νόμο 4605, δηλαδή:

Αντικειμενική αξία: Να μην υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ, εκτός εάν οι οφειλές περιλαμβάνουν και επιχειρηματικά δάνεια οπότε ο πήχης πέφτει στα 175.000 ευρώ.

Εισόδημα: Έως 12.500 ευρώ για ένα άτομο, συν 8.500 ευρώ για τον/την σύζυγο και 5.000 για κάθε παιδί (έως τρία παιδιά).

Οφειλή: Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ ανά οφειλέτη εάν πρόκειται για στεγαστικό δάνειο ή τα 100.000 ευρώ εάν περιλαμβάνονται και επιχειρηματικά δάνεια.

Περιουσία: Τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο οφειλέτης δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν σε αξία τα 80.000 ευρώ.

Θυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται, εκτός από την προστασία της πρώτης κατοικίας, η συζήτηση για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, βάσει του οποίου οι κατοικίες των οφειλετών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους θα εξαγοράζονται από κρατικό φορέα για να εκμισθωθούν κατόπιν από τους οφειλέτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider