«Θρίλερ» με την προστασία της πρώτης κατοικίας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Θρίλερ» με την προστασία της πρώτης κατοικίας
Πλειστηριασμοί δεν εκτελούνται έως τις 10 Μαΐου, αφού τα δικαστήρια και τα συμβολαιογραφεία είναι κλειστά λόγω της πανδημίας.

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι συζητήσεις Θεσμών και κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενόψει της εκπνοής του μέτρου στις 30 Απριλίου.

Η νέα πρόταση που εξετάζει, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών είναι να «παγώσουν» οι πλειστηριασμοί για όσο διαρκέσει η τρέχουσα κρίση. Ούτως ή άλλως, βέβαια, πλειστηριασμοί δεν εκτελούνται, αφού τα δικαστήρια και τα συμβολαιογραφεία θα είναι κλειστά έως τις 10 Μαΐου λόγω της πανδημίας. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα που τίθεται είναι πότε πραγματικά η οικονομία θα ξεπεράσει τη δραματική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που διαφαίνεται ότι θα επιφέρει η πρωτοφανής κρίση.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, οι δανειστές επιμένουν ότι η προστασία πρέπει να αρθεί και να δώσει τη θέση της στο πτωχευτικό δίκαιο. «Κατά τη γνώμη τους, η πτώχευση δίνει διέξοδο στους οφειλέτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους», αναφέρει στο insider.gr πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων. Όπως εξηγεί, προκαλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νέο πτωχευτικό δίκαιο, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας.

«Υπό κατασκευή» ο πτωχευτικός κώδικας ιδιωτών

Εκτός από το ηθικό ζήτημα που θέτει η μαζική έξοδος πρώτων κατοικιών στο «σφυρί» εν μέσω τόσο δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, μια άλλη παράμετρος που τίθεται είναι ότι το πτωχευτικό πλαίσιο δεν είναι ακόμη ώριμο για να εφαρμοστεί σε διάστημα δύο εβδομάδων.

«Εάν οι συνθήκες πιεστούν, ενδέχεται ο πτωχευτικός να είναι έτοιμος έως τον Ιούνιο», αναφέρει η ίδια πηγή. Ο νέος νόμος αναμένεται να δίνει στους οφειλέτες μια «τελευταία» ευκαιρία να ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους –τράπεζες, Δημόσιο, ΔΕΚΟ κ.ο.κ.– προτού αναγκαστούν να κηρύξουν πτώχευση.

«Ο δρόμος για τον πτωχευτικό κώδικα είναι μακρύς, δεδομένου ότι η ελληνική πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από τους Θεσμούς και οι διαδικασίες αυτές παίρνουν χρόνο», αναφέρει η ίδια πηγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider