Κόκκινα δάνεια: Το «χαλί» των τιτλοποιήσεων στρώνουν οι αγορές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόκκινα δάνεια: Το «χαλί» των τιτλοποιήσεων στρώνουν οι αγορές
Mε την έκδοση ομολόγων Tier 2, οι τράπεζες εξασφαλίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια που απαιτείται για να χρηματοδοτηθούν τιτλοποιήσεις 32 δισ. ευρώ εντός του 2020.

Με «όχημα» τον φθηνό δανεισμό από τις αγορές προχωρούν ταχύτερα οι τράπεζες στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους μέσω τιτλοποιήσεων-μαμούθ.

Αυτό απέδειξε η πολύ επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία άντλησε εχθές ,Τετάρτη, 500 εκατ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές με επιτόκιο 5,5% και ζήτηση 10πλάσια της αγοράς. Το κουπόνι ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών αλλά και της ίδιας της Διοίκησης που τοποθετούσε τον πήχη στο 5,75% όπου διαπραγματεύεται σήμερα το περυσινό ομόλογο.

Έχει αλλάξει το κλίμα στις διεθνείς αγορές για την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι, υπό την ασφυκτική πίεση για ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας, η Πειραιώς εξέδωσε τον Ιούνιο 2019 ένα ομόλογο Tier 2 με κουπόνι 9,75%. Μέσα στους 9 μήνες που έχουν μεσολαβήσει, πολλά έχουν αλλάξει στις διεθνείς αγορές για την Ελλάδα. Oι εκλογές του Ιουλίου, οι φιλοεπενδυτικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί η νέα κυβέρνηση σε συνδυασμό με τη συστημική λύση «Ηρακλής» που προώθησε το Υπουργείο Οικονομικών και βρίσκεται προς έγκριση στη Φρανκφούρτη, συνέτειναν στη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Το αποτέλεσμα ήταν η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας να αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης, αμβλύνοντας το χάσμα με την επενδυτική βαθμίδα.

Ειδικότερα ο εγχώριος τραπεζικός τομέας, εξασφαλίζει με την έκδοση ομολόγων Tier 2 την κεφαλαιακή επάρκεια που απαιτείται για να χρηματοδοτηθούν οι τιτλοποιήσεις-μαμούθ που έχουν εξαγγείλει όλες οι συστημικές τράπεζες, με πρώτη τη Eurobank και την Εθνική, την Πειραιώς και την Alpha Bank να ακολουθούν. H Τράπεζα Πειραιώς, μάλιστα, ενώ το φθινόπωρο δρομολογούσε τιτλοποιήσεις 2-3 δισ. ευρώ, πρόσφατα ανακοίνωσε την αύξηση του στόχου στα 6 δισ. ευρώ για το 2020 –ανεβάζοντας τον συνολικό πήχη στα 32 δισ. ευρώ για φέτος στο σύνολο του κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider