Σε επιδότηση «μπαίνουν» 40 κόκκινα στεγαστικά κάθε εβδομάδα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε επιδότηση «μπαίνουν» 40 κόκκινα στεγαστικά κάθε εβδομάδα
Ανώτατες τραπεζικές πηγές διαψεύδουν στο insider.gr ότι οι τράπεζες επιθυμούν την παράταση του μέτρου της κρατικής επιδότησης, αφού τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα ήταν πενιχρά.

Ανεβάζει ταχύτητα η πλατφόρμα πρώτης κατοικίας, με 40 «κόκκινους» δανειολήπτες να αποδέχονται τις ρυθμίσεις των τραπεζών και 40 δάνεια να εγκρίνονται για κρατική επιδότηση κάθε εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκαν 140 νέες αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι τράπεζες κατέθεσαν 82 προτάσεις ρύθμισης και 40 προτάσεις έγιναν δεκτές από τους οφειλέτες. Τα νούμερα αυτά, μπορεί να μοιάζουν μικρά μπροστά στις χιλιάδες των κόκκινων στεγαστικών δανείων, ωστόσο, είναι αισθητά βελτιωμένα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας.

Το ζήτημα που τίθεται, ωστόσο, είναι ότι η πλατφόρμα κατοικίας έχει «ζωή» μόλις τριών μηνών, αφού από την 1η Μαΐου θα λειτουργεί το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που καταρτίζουν πυρετωδώς το Υπουργείο Οικονομικών, η ΕΓΔΙΧ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Ανώτατες τραπεζικές πηγές διαψεύδουν στο insider.gr ότι οι τράπεζες επιθυμούν την παράταση του μέτρου της κρατικής επιδότησης, αφού τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα ήταν πενιχρά. «Οι Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το σπίτι τους δεν κινδυνεύει, ακόμη και αν έχουν πολλά χρόνια να πληρώσουν δόση στεγαστικού», αναφέρουν χαρακτηριστικά «δείχνοντας» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Έτσι εξηγούν την περιορισμένη ανταπόκριση που είχε το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που βρίσκεται σε ισχύ από τον προηγούμενο Ιούλιο. Παρότι το Δημόσιο επιδοτεί τη μηνιαία δόση του στεγαστικού έως και σε ποσοστό 50%, η ανταπόκριση από τους οφειλέτες είναι απογοητευτική.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της στους δημοσιογράφους σχετικά με τον νέο πτωχευτικό κώδικα για ιδιώτες που βρίσκεται στα «σκαριά», η γενική γραμματέας της ΕΕΤ καθηγήτρια Χαρούλα Απαλαγάκη επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του πτωχευτικού πλαισίου στην πράξη. Όπως ανέφερε η κ. Απαλαγάκη οι τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα μέσα εναλλακτικής -εξωδικαστικής- επίλυσης των ιδιωτικού δικαίου διαφορών και για τον λόγο αυτό, το κυρίαρχο στοιχείο θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των εξωδικαστικών μηχανισμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider