Αντίστροφη μέτρηση για τον «Ηρακλή» - Αγκάθι η αναδρομικότητα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για τον «Ηρακλή» - Αγκάθι η αναδρομικότητα
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι όλες οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το Σχέδιο του ΤΧΣ για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων.

Έως τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες το Σχέδιο του ΤΧΣ, το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών μετονόμασε προσφάτως σε «Ηρακλής».

Πηγές με γνώση των διαδικασιών επιβεβαιώνουν στο insider.gr ότι το ύψος των εγγυήσεων που θα παρέχει το Δημόσιο για την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από το 30% της τιτλοποίησης που αντιστοιχεί στους senior τίτλους, τους οποίους διακρατούν οι τράπεζες και θεωρούνται μηδενικού ρίσκου.

Το συνολικό ύψος των κόκκινων δανείων που θα τιτλοποιηθούν μέσω του ελληνικού σχεδίου –το οποίο έχει βασιστεί στο ιταλικό μοντέλο GACS – εκτιμάται στα 30 δισ. ευρώ, σε σύνολο 80 δισ. ευρώ που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βαραίνουν σήμερα τον ισολογισμό των συστημικών τραπεζών. Στις τράπεζες θα δοθεί προθεσμία 18 μηνών να ενταχθούν στον «Ηρακλή», ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να παρασχεθεί παράταση -όπως συνέβη και στη γείτονα χώρα.

Όσον αφορά στο κόστος που θα επιβαρυνθούν οι τράπεζες για να ενταχθούν σε αυτό, δεν αναμένεται να υπερβαίνει τις 200 μονάδες βάσης (2%), επίπεδα που θεωρούνται -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- «ιδιαιτέρως συμφέροντα» για τα ελληνικά ιδρύματα και τα οποία υποχώρησαν λόγω της δραστικής πτώσης των CDS των ελληνικών ομολόγων. Σημειώνεται ότι η σύνδεση τις τιμολόγησης των εγγυήσεων με τα CDS ήταν μια εισήγηση της JP Morgan, η οποία ανέλαβε ως σύμβουλος για την υλοποίηση του σχεδίου επί της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς, πάντως, είναι πως όλες οι συστημικές τράπεζες της χώρας θα αδράξουν την ευκαιρία του Σχεδίου προκειμένου να επιτύχουν μια καλύτερη τιμολόγηση για τις τιτλοποιήσεις τους, με καλύτερους κεφαλαιακούς όρους. Ενδεικτικό της αγωνίας των τραπεζών να τεθεί σε εφαρμογή το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα ειναι το σχόλιο ανώτατου τραπεζικού στελέχους στο insider.gr ότι «θα είναι άθλος να ψηφιστεί ο Ηρακλής».

Δεν ισχύει η αναδρομικότητα

Στην τρέχουσα μορφή του, το σχέδιο «Ηρακλής» δεν προβλέπει αναδρομική εφαρμογή, δηλαδή παροχή κρατικών εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις που έχουν ήδη συντελεστεί. Τέτοια παραδείγματα είναι το Pillar της Eurobank και το Orion της Alpha Bank.

Τόσο οι Θεσμοί όσο και ο Επόπτης (SSM) αλλά και οι ελληνικές αρμόδιες αρχές έχουν εισηγηθεί τροποποίηση του σχεδίου προκειμένου να προβλέπει αναδρομικότητα, γεγονός που κατέστη σαφές και στη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Ζαββό και τους αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό θα επιτευχθεί ούτως ώστε να ενταχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς και οι τιτλοποιήσεις που θα έχουν ολοκληρωθεί έως την ψήφισή του.

Επόμενο βήμα από τη νομοθέτηση του « Ηρακλή» είναι η κατάρτιση χαρτοφυλακίων (SPV) προς τιτλοποίηση, τα οποία θα πρέπει να περάσουν από την έγκριση του SSM ως προς δύο στοιχεία: το Significant Risk Transfer και το Risk Weighted Assets (RWA) Relief, τα οποία θα εξεταστούν για κάθε τιτλοποίηση χωριστά. Οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες και περιλαμβάνουν τη λήψη credit rating από οίκους αξιολόγησης, το οποίο σημαίνει ότι η πρώτη τιτλοποίηση με τον «Ηρακλή» δεν αναμένεται πριν τα μισά του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider