«Λύση Πειραιώς» διερευνά η Εθνική για κόκκινα δάνεια και προσωπικό

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λύση Πειραιώς» διερευνά η Εθνική για κόκκινα δάνεια και προσωπικό
Η πίεση για αποτελεσματική διαχείριση των NPEs, σε συνδυασμό με απροθυμία των εργαζομένων να αποχωρήσουν οικειοθελώς, φέρνουν στο τραπέζι τη «λύση Intrum», σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr

Το deal Πειραιώς-Intrum εξετάζει η Εθνική Τράπεζα σε αναζήτηση λύσης για πιο αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων της, σε συνδυασμό με δραστική μείωση του προσωπικού της σύμφωνα με τους στόχους του Σχεδίου Μετασχηματισμού για την επόμενη διετία.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι η ΕΤΕ απεύθυνε πρόσφατα αίτημα συλλογής πληροφοριών (RFI) στους παίκτες της αγοράς NPEs με σκοπό να συγκεντρώσει πληροφορίες ως προς τους όρους μιας ενδεχόμενης συμφωνίας που θυμίζει Πειραιώς -αν και τα μεγέθη αναμένεται να είναι μικρότερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το RFI δεν εστάλη μόνο στις αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, αλλά και σε διεθνή funds που παρακολουθούν στενά την ελληνική αγορά NPEs και αναζητούν την κατάλληλη ευκαιρία για να τοποθετηθούν σε αυτή. Στην πρόσκληση αυτή, η Εθνική ρωτά τους ενδιαφερόμενους επενδυτές/servicers εάν είναι διατεθειμένοι, μαζί με ένα μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, να μεταγράψουν όλο ή μέρος του τμήματος που διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας -όπως δηλαδή έγινε με το RBU της Τράπεζας Πειραιώς.

Το σενάριο αυτό έχει λογική βάση εάν αναλογιστεί κανείς ότι, στο Σχέδιο Μετασχηματισμού της, η Εθνική έχει δεσμευτεί για μείωση του 50% NPEs με μη οργανικά μέσα την τετραετία έως το 2022. Στο τέλος του 2018, το επισφαλές χαρτοφυλάκιο της τράπεζας ανερχόταν σε 16,3 δισ. ευρώ και στοχεύει σε μείωση κατά 4,4 δισ. ευρώ το 2019, 2,3 δισ. ευρώ το 2020, 4,7 δισ. ευρώ το 2021 και 2,9 δισ. ευρώ το 2022.

Την ίδια ώρα, έχει δεσμευτεί για μείωση του προσωπικού της κατά 2.000 άτομα το ίδιο διάστημα, ένας στόχος που δεν φαίνεται να είναι εφικτός υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της φετινής εθελούσιας αποχώρησης. Όπως ανέφερε το insider.gr, στο πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε πριν από έναν μήνα περίπου, υπέβαλαν αίτηση μόνο 388 εργαζόμενοι, έναντι 750 που είχαν αποχωρήσει πέρυσι, παρά τις ιδιαίτερα δελεαστικές αποδοχές.

Πηγές της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες αυτές και εξηγούν ότι αυτό που σχεδιάζει άμεσα η τράπεζα είναι να αναθέσει ένα χαρτοφυλάκιο κόκκινων στεγαστικών δανείων 1,5 – 2 δισ. ευρώ σε κάποιον ή κάποιους servicer, από το σύνολο των 7 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών που έχει στο ενεργητικό της. «Χωρίς να αποκλείουμε ότι μπορεί να εξετάσουμε τέτοιες λύσεις στο μέλλον, σήμερα επικεντρωνόμαστε στην ανάθεση της διαχείρισης μέρους των στεγαστικών NPEs», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας.

Πράγματι, πληροφορίες του insider.gr επιβεβαιώνουν ότι η τράπεζα έχει ήδη αναθέσει σε servicer πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης στεγαστικών δανείων προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες των φιλικών λύσεων (amicable solutions), οι οποίες περιλαμβάνουν οικειοθελή παράδοση του υποθηκευμένου ακινήτου στην τράπεζα, ή απευθείας πώληση από τον οφειλέτη, με στόχο την απομείωση ή πλήρη εξόφληση του μη εξυπηρετούμενου δανείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider