Μητράκος: Διέξοδο σε κόκκινα στεγαστικά 11 δισ. ευρώ δίνει η νέα πλατφόρμα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητράκος: Διέξοδο σε κόκκινα στεγαστικά 11 δισ. ευρώ δίνει η νέα πλατφόρμα
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για δανειολήπτες και τράπεζες και αποκλείει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τονίζει ο υποδιοικητής της ΤτΕ.

Τα οφέλη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία, που αναμένεται να λειτουργήσει την προσεχή Δευτέρα, εξήρε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδoς, Θεόδωρος Μητράκος, σε σημερινή του ομιλία σε εκδήλωση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Όπως τόνισε ο ίδιος, το νέο πλαίσιο θα λειτουργήσει θετικά τόσο για τους δανειολήπτες, όσο και για τις τράπεζες, αποτελώντας «όχημα» για βιώσιμες ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ύψους 11 δισ. ευρώ. «Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα στελέχη τους για την ταχεία και έγκαιρη προετοιμασία της πλατφόρμας», δήλωσε ο κ. Μητράκος.

Όπως εξήγησε, το νέο πλαίσιο προστασίας προβλέπει πολλαπλά κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως η αντικειμενική αξία ακινήτου, το υπόλοιπο του δανείου, η αξία της λοιπής κινητής και ακίνητης περιουσίας, το εισόδημα κ.ά., με βάση τα οποία η πλατφόρμα θα «σκανάρει» αυτόματα τις αιτήσεις και θα απορρίπτει αυτόματα όσες δεν πληρούν τα κριτήρια.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι το νέο πλαίσιο αποκλείει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι απολάμβαναν νομική προστασία στο προηγούμενο καθεστώς («Νόμος Κατσέλη») λόγω των πολυετών αναμονών στα δικαστήρια. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο του νέου νόμου είναι, σύμφωνα με τον κ. Μητράκο, ότι προβλέπει την επιδότηση της δόσης αποπληρωμής με τη συνεισφορά του Δημοσίου (ύψους 200 εκατ. ευρώ ετησίως), η οποία παρέχει σταθερές και εξασφαλισμένες ταμειακές ροές στους ισολογισμούς των τραπεζών και ταυτόχρονα λειτουργεί ως ισχυρό κίνητρο συνέπειας για τους δανειολήπτες.

«[Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας] αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο κοινωνικής πολιτικής για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και σε συνδυασμό με την επιδότηση ενοικίου, δημιουργεί ένα δίχτυ προστασίας της στέγης, το οποίο συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», υπογράμμισε ο υποδιοικητής. Όπως εξήγησε, η διευθέτηση του προβλήματος των ΜΕΔ δεν μπορεί να εξαντλείται σε ποσοτικούς στόχους. Θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή διευκολύνοντας τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αντιμετωπίζοντας με αυστηρότητα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider