Την 1η Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα πρώτης κατοικίας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την 1η Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα πρώτης κατοικίας
Υπολογίζεται ότι 180.000 «κόκκινοι» οφειλέτες πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στον νέο νόμο. Τον Σεπτέμβριο οι πρώτες ρυθμίσεις με κρατική επιδότηση δόσης.

Σε δέκα μέρες κάνει «πρεμιέρα» η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία πρώτης κατοικίας, ξεκινώντας τη λειτουργία της την 1η Ιουλίου.

Αυτό διαβεβαίωσε στο insider.gr πηγή της Ειδικής ΓραμματείαςΔιαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που έχει αναλάβει τον συντονισμό του εγχειρήματος στο οποίο συμμετέχουν η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και οι συστημικές τράπεζες. «Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να είναι έτοιμη η πλατφόρμα να δεχθεί τις πρώτες αιτήσεις τη Δευτέρα 1 Ιουλίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενσωματώνει όλα τα κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας, το οποίο ψηφίστηκε στα τέλη Μαρτίου -γνωστούς ως «κόφτες», προκειμένου να μην μπορούν να απολαμβάνουν ασυλία δανειολήπτες οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, πάντως, οι πρώτες ρυθμίσεις αναμένεται να γίνουν μετά τον Αύγουστο, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι οι τράπεζες έχουν περιθώριο ενός μήνα να εξετάσουν τα αιτήματα και να προτείνουν ρυθμίσεις στους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΓΔΙΧ, 180.000 «κόκκινοι» οφειλέτες με στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο που συνδέεται με την πρώτη κατοικία πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στον νέο νόμο. Ορισμένες δεκάδες χιλιάδες δάνεια έχουν ήδη ενταχθεί στο προηγούμενο καθεστώς (Νόμος Κατσέλη) και το ερώτημα είναι πόσοι εξ αυτών θα μεταπηδήσουν στην πλατφόρμα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πάντως, όσοι δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές αναμένεται να προτιμήσουν τον νέο νόμο, καθώς προσφέρει κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου που αγγίζει και το 50% για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Σημειώνεται ότι ιδιαιτέρως αυστηρή στάση υιοθέτησαν για το θέμα αυτό οι Θεσμοί στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε στις αρχές του μήνα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, «οι τεχνικές εργασίες [για τη δημιουργία της πλατφόρμας] βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο, λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, ο σχεδιασμός άλλαξε και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές Ιουλίου».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν, επίσης, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εκδίκαση των υποθέσεων του παλιού Νόμου Κατσέλη που βρίσκονται στην «ουρά» των δικαστηρίων, καθώς και στον αυξημένο αριθμό αιτήσεων που υποβλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους -όταν ήταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας. Πηγές της ΕΓΔΙΧ διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι ο ρυθμός εκδίκασης των υποθέσεων έχει επιταχυνθεί και ότι η υποβολή αιτήσεων προστασίας στα δικαστήρια έχει μειωθεί κατακόρυφα μετά την ψήφιση του νέου νόμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider