«Πατά τη σκανδάλη» στις πωλήσεις κόκκινων δανείων η Alpha Bank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πατά τη σκανδάλη» στις πωλήσεις κόκκινων δανείων η Alpha Bank
Από τώρα έως το τέλος του έτους, η τράπεζα στοχεύει σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) κατά 5,2 δισ. ευρώ.

Πωλήσεις «κόκκινων» χαρτοφυλακίων ύψους 4 δισ. ευρώ προγραμματίζει για φέτος η Alpha Bank, δίνοντας τη δική της απάντηση στην εμπροσθοβαρή εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Από τώρα έως το τέλος του έτους, η τράπεζα στοχεύει σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) κατά 5,2 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα προέλθει από πωλήσεις και δευτερευόντως από «πρασίνισμα» (θεραπεία) μέσω ενός βελτιωμένου μείγματος προϊόντων.

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου στους διεθνείς αναλυτές, η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε αισιόδοξη ότι οι συναλλαγές θα ολοκληρωθούν με επιτυχία και οι θετικές επιδράσεις του νέου αυτού μείγματος προϊόντων θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τόνισε δε ότι η μείωση που προέρχεται από τις ρυθμίσεις NPEs είναι διπλάσια από αυτή που οφείλεται στους πλειστηριασμούς ενεχύρων.

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank σχεδιάζει τρεις συναλλαγές για το 2019 και μία για το 2020:

• «Neptune»: Πώληση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εξασφαλίζονται με ακίνητα
• «Orion»: Τιτλοποίηση καταναλωτικών δανείων που εξασφαλίζονται με κατοικίες
• Μεμονωμένες πωλήσεις δανείων μεγάλων επιχειρήσεων (corporate)

Η καθαρή λογιστική αξία των δύο πρώτων συναλλαγών ανέρχεται στα 3,8 δισ. ευρώ και της τρίτης στα 100 εκατ. ευρώ. Για το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Alpha Bank έχει προγραμματίσει την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων (καταναλωτικά και ΜμΕ) ύψους 800 εκατ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider