Alpha Bank: Κέρδη μετά φόρων 27,5 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2019

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Κέρδη μετά φόρων 27,5 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2019
Βελτίωση παρουσίασε η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου με μείωση  των NPEs κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA μηδενίστηκε πλήρως τον Φεβρουάριο του 2019.

Στα 27,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη μετά φόρων για την Alpha Bank το πρώτο τρίμηνο του έτους, από 65,4 εκατ. ευρώ ένα έτος νωρίτερα, ενώ το κύριο αποτέλεσμα προ προβλέψεων ανήλθε σε 212,5 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 12,6% σε τριμηνιαία βάση.

Βελτίωση παρουσίασε η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου με μείωση των NPEs κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικά μειώθηκε η εξάρτηση της τράπεζας από τον διατραπεζικό δανεισμό, κατά 4,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA μηδενίστηκε πλήρως τον Φεβρουάριο του 2019.
Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν περαιτέρω κατά 3,5% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της μείωσης των Γενικών Εξόδων. Οι ενέργειες για βελτίωση της λειτουργικής επίδοσης θέτουν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της αποδοτικότητας.

Σε ισχυρά επίπεδα παραμένουν, την ίδια ώρα, τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας, με τον δείκτη CET 1 να ανέρχεται σε 17%, λόγω της επίδρασης από την εφαρμογή της σταδιακής απόσβεσης του ΔΠΧΠ 9, των μεταβατικών διατάξεων της Βασιλείας ΙΙΙ, καθώς και της υιοθέτησης του ΔΠΧΠ 16.

Τον Μάιο 2019, η θυγατρική Τράπεζα του Ομίλου Alpha Bank στη Ρουμανία ολοκλήρωσε με επιτυχία την αρχική έκδοση καλυμμένης ομολογίας ύψους 200 εκατ. ευρώ, την πρώτη έκδοση καλυμμένης ομολογίας από ρουμανική τράπεζα, γεγονός που ενισχύει τη ρευστότητα της θυγατρικής μας και συμβάλλει στον επιχειρησιακό της στόχο για διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης.

«Η Alpha Bank πέτυχε κερδοφόρο επίδοση στο α΄ τρίμηνο του 2019, παρά τις προκλήσεις στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, δεδομένης της συνεχιζόμενης απομόχλευσης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων της Τράπεζας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Βασίλειος Ψάλτης.

«Η συνεχιζόμενη μείωση του λειτουργικού κόστους σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των ζημιών απομείωσης για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου, αντιστάθμισαν τα μειωμένα έσοδα κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Από την αρχή του έτους, ολοκληρώσαμε σημαντικές ενέργειες για την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού μας: αποδεσμευθήκαμε πλήρως από τη χρηματοδότηση μέσω του ELA, συνεχίσαμε να ενισχύουμε την καταθετική μας βάση, προχωρήσαμε στην έκδοση του πρώτου καλυμμένου ομολόγου στη ρουμανική αγορά και διαχειριστήκαμε ενεργά τη θέση μας στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Επιπλέον, ολοκληρώσαμε επιτυχώς την πρώτη φάση διαμόρφωσης της στρατηγικής του Ομίλου, παρουσιάζοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο μία ολοκληρωμένη αποτύπωση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και μία ενδελεχή καταγραφή της οργανωτικής μας απόδοσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Εργαζομένων μας, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας μετασχηματισμού», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider