Κρίσιμο δίμηνο για τις τιτλοποιήσεις 9,5 δισ. ευρώ της Eurobank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμο δίμηνο για τις τιτλοποιήσεις 9,5 δισ. ευρώ της Eurobank
Eντός Ιουνίου αναμένεται η αξιολόγηση του SSM όσον αφορά στην επίπτωση που θα έχει το Cairo στα κεφάλαια της τράπεζας, η οποία πάντως εμφανίζεται αυξημένη σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Στην τελική ευθεία της υλοποίησης των τιτλοποιήσεων-μαμούθ, συνολικής αξίας 9,5 δισ. ευρώ, βρίσκεται η Eurobank, με το φιλόδοξο project να προχωρά «σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

Σε ενημέρωση των διεθνών αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, η διοίκηση της τράπεζας αποκάλυψε ότι η τιτλοποίηση 2 δισ. ευρώ κόκκινων στεγαστικών δανείων «Pillar» δέχθηκε δεσμευτικές προσφορές από έξι επενδυτικά σχήματα, εκ των οποίων οι τέσσερις αφορούν σε συνολική προσφορά για Pillar-Cairo-FPS.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στα μέσα Ιουλίου, όποτε αναμένονται και οι δεσμευτικές προσφορές για το Cairo, την τιτλοποίηση 7,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων όλων των κατηγοριών, καθώς και την FPS, τη θυγατρική διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων που θα πωληθεί σε επενδυτή σε ποσοστό 80%. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Σταύρος Ιωάννου εξέφρασε την ικανοποίηση της τράπεζας για το «ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον» που εκδηλώθηκε για τις εν λόγω συναλλαγές.

Όσον αφορά στην επίπτωση που θα έχει το Cairo στην κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, εντός Ιουνίου αναμένεται η προκαταρκτική αξιολόγηση του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM). Σύμφωνα με την τράπεζα, αυτή θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,2-1,4 δισ. ευρώ, αν και σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε επίπτωση 1,1 δισ. ευρώ στα κεφάλαια της τράπεζας.

Σε ερώτηση των αναλυτών σχετικά με το πώς προχωρά το Σχέδιο του ΤΧΣ (APS) και κατά πόσο θα είναι σε θέση η Eurobank να αξιοποιήσει τα οφέλη του για την τιτλοποίηση NPEs, η διοίκηση εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με τους Θεσμούς, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην τιμολόγηση των κρατικών εγγυήσεων. Αποκάλυψε δε ότι για το Pillar, έχει ληφθεί αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας (rating) εφάμιλλο με αυτό του ελληνικού Δημοσίου, συνεπώς η αξιοποίηση του APS θα είχε νόημα για το project.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι αναλυτές στις αυξημένες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο τρίμηνο, ύψους 346 εκατ. ευρώ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα καθαρή απομείωση των NPEs μόνο κατά 93 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τη διοίκηση, σε 3-4 μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που «κοκκίνισαν» το διάστημα αυτό, καθώς και στη «στάση πληρωμών» που παρατηρήθηκε εν αναμονή της ψήφισης του νέου πλαισίου για την προστασία πρώτης κατοικίας στο τέλος Μαρτίου.

Στις μικρομεσαίες η μερίδα του λέοντος στα νέα δάνεια

Στο 1,4 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το σύνολο καθαρών νέων εκταμιεύσεων από τη Eurobank το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης. Εξ αυτών, τα 900 εκατ. αφορούν δάνεια προς μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση στις υποδομές, τον τουρισμό και την ενέργεια.

Τα 100 ευρώ του δανεισμού θα πραγματοποιηθούν στο εξωτερικό, όπου η τράπεζα διαθέτει ισχυρή και κερδοφόρο παρουσία σε σύγκριση με τον εγχώριο ανταγωνισμό. Τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν δάνεια προς πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (corporate).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider