Ώριμα startups αγκαλιάζει και επιταχύνει το egg της Eurobank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ώριμα startups αγκαλιάζει και επιταχύνει το egg της Eurobank
Το νέο σκέλος του egg απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τα πρώτα τους βήματα και ενδιαφέρονται να προσελκύσουν επιχειρηματικά επενδυτικά κεφάλαια.

Μεγαλώνει και αλλάζει το πρόγραμμα egg της Eurobank, το οποίο εκτός από θερμοκοιτίδα (incubator) θα λειτουργεί και ως επιταχυντής (accelerator) για ώριμες startups που αναζητούν επενδυτικά κεφάλαια.

Στην πλατφόρμα «start-up» του επιτυχημένου προγράμματος ΕΚΕ που κλείνει επτά χρόνια λειτουργίας και 12 εκατ. επενδύσεων φέτος, προστίθεται το «scale-up», η νέα πλατφόρμα που θα βοηθήσει επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και, κυρίως, να προσελκύσουν επιχειρηματικά επενδυτικά κεφάλαια (venture capitals).

Το νέο σκέλος του egg απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τα πρώτα τους βήματα, έχοντας εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση (της τάξης των 100.000 ευρώ) και ετοιμάζονται να κάνουν το «μεγάλο βήμα», για το οποίο όμως απαιτούνται σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία ανέρχονται από 500.000-1.000.000 ευρώ και άνω.

Σε αντίθεση με την πλατφόρμα «start-up», όπου οι ομάδες παραμένουν για προκαθορισμένο διάστημα 12 μηνών, αφού υποβάλλουν αιτήσεις συγκεκριμένες ημερομηνίες, οι υποψήφιες επιχειρήσεις του «scale-up» μπορούν να ενταχθούν ανά πάσα στιγμή στο πρόγραμμα και να παραμείνουν σε αυτή όσο χρειαστεί προκειμένου να επιτύχουν το επαγγελματικό τους ορόσημο -το οποίο μπορεί να είναι η άντληση συγκεκριμένων κεφαλαίων, η εξάπλωση στο εξωτερικό, η παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων/υπηρεσιών κ.α.

Χωρίς να αποκλείεται κανείς κλάδος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε επιχειρήσεις με ισχυρό ερευνητικό υπόβαθρο, έντονα χαρακτηριστικά καινοτομίας και εξωστρεφή προσανατολισμό. Τα κριτήρια ένταξης στο «scale-up» προσομοιάζουν τα επενδυτικά κριτήρια των venture capitals, ήτοι η προϊόντική ωριμότητα, η δυνατότητα κλιμάκωσης, τα χαρακτηριστικά management κ.α. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε επιχείρησης και έχουν ορίζοντα που ορίζεται από το επιχειρησιακό της σχέδιο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σταύρος Ιωάννου (φωτ. στο μέσον), αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, «στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις νέες επιχειρήσεις να μετατρέψουν, με μεθοδικό τρόπο, ιδέες σε επιχειρηματικά σχέδια που μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν επαρκή χρηματοδότηση για να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα». Σύμφωνα με τη διευθύντρια του egg, κ. Ρούλα Μπαχταλιά, «στον επιταχυντή του egg, οι ευέλικτες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες βρήκαν τον κατάλληλο συνεργάτη για να ισχυροποιήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα έχοντας πρόσβαση σε υποστήριξη από το Α μέχρι το Ω της επιχειρηματικής τους πορείας».

Συμμετοχικό μοντέλο με ανταποδοτικό όφελος

Η δομή της πλατφόρμας «scale-up» βασίζεται στην έμπρακτη δέσμευση, τόσο από την πλευρά της Eurobank όσο και από την πλευρά της επιχείρησης, για την επιτυχία του επιχειρηματικού σχεδίου. Από την πλευρά της η τράπεζα δεσμεύεται να διευκολύνει την επιχειρήσεις να αποκτήσει πρόσβαση στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά κεφάλαια που εστιάζουν στην έρευνα και την καινοτομία και υπολογίζεται να ανέλθουν σε 2,7 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Σημειώνεται ότι η Eurobank συμμετέχει ως ιδιώτης επενδυτής σε τρία (3) Funds το Big Pi, το Uni.fund και το Velocity Partners, τα οποία υποστηρίζονται από το Equifund, την επενδυτική πλατφόρμα που χρηματοδοτείται με κεφάλαια από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (EIF, EIB κ.α.).

Παράλληλα, η τράπεζα θα προετοιμάσει, μέσω των συμβουλευτικών της υπηρεσιών, τις επιχειρήσεις του επιταχυντή να λάβουν χρηματοδότηση από ελληνικά και ξένα funds. Από τα εν λόγω επενδυτικά κεφάλαια, ένα ποσοστό της τάξης του 6-7,5% θα παρακρατηθεί από το πρόγραμμα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις σε άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις. Το σκεπτικό αυτής της συμμετοχής είναι η εμπλοκή της επιχείρησης στην επιτυχία του εγχειρήματος και, ταυτόχρονα, ο επιταχυντής να είναι οικονομικά βιώσιμος -μια πρακτική που έχει άλλωστε εφαρμοστεί με επιτυχία στο εξωτερικό.

Τα success stories του egg

Την προσωπική εμπειρία τους από το egg, τα οφέλη και την προοπτική που κέρδισαν συμμετέχοντας στο πρόγραμμα παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση σήμερα, Τρίτη, οι εκπρόσωποι δύο πολλά υποσχόμενων εταιρειών του egg, οι οποίες ήδη επεκτείνουν τη δράση τους στο εξωτερικό.

Η πρώτη είναι η κ. Μαριάνθη Φραγκοπούλου (φωτ. αριστερά), CEO της εταιρείας HERADO, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ακτινοπροστασίας και έχει ήδη υπογράψει συμφωνητικό συνεργασίας με την NASA για το πρόγραμμα Orion και την ιστορική του αποστολή στη Σελήνη. Ο δεύτερος είναι ο κ. Παύλος Λινός (φωτ. δεξιά), CEO της εταιρείας Exit Bee, που δραστηριοποιείται στο χώρο της online διαφήμισης και επαναπροσδιορίζει τα όρια του display advertising. Η Exit Bee, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εξωστρέφειας του egg, ξεκίνησε ήδη τη δράση της στην αγορά του Καναδά.

Πώς θα δηλώσετε συμμετοχή

Η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στην πλατφόρμα Start-Up είναι ήδη σε εξέλιξη με καταληκτική ημερομηνία τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019.

Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στην πλατφόρμα Scale-Up θα μπορούν να υποβάλλονται από σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2019 και η αξιολόγηση τους θα γίνεται σταδιακά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες και στη νέα ιστοσελίδα του egg - enter•grοw•go.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider