Στο «νήμα» ο νέος Νόμος Κατσέλη – Τρέχουν να προλάβουν το Eurogroup

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «νήμα» ο νέος Νόμος Κατσέλη – Τρέχουν να προλάβουν το Eurogroup
Αισιοδοξία επικρατεί ότι η νέα πρόταση θα περάσει από το φίλτρο των δανειστών, καθώς «έχει επιτευχθεί αυστηροποίηση των κριτηρίων», σημειώνουν στο insider.gr πηγές που μετέχουν στις συνομιλίες.

Πιθανότητες «50-50» έχει η κυβέρνηση να προλάβει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας έως το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, αναφέρουν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει αισιοδοξία ότι η νέα πρόταση θα περάσει από το φίλτρο των δανειστών, καθώς «έχει επιτευχθεί αυστηροποίηση των κριτηρίων», σημειώνουν πηγές που μετέχουν στις συνομιλίες. Η αυστηροποίηση αυτή έχει επιτευχθεί τόσο στα περιουσιακά όσο και στα εισοδηματικά κριτήρια, αναφέρουν.

Διασταυρωμένες πηγές επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζεται η «συζήτηση επί όλων των παραμέτρων».Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, τη Δευτέρα η ΤτΕ κατέθεσε τις προτάσεις της για βελτίωση της πρότασης προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση με τους Θεσμούς, οι οποίοι εγείρουν έντονες ανησυχίες για την ευρεία περίμετρο του νέου πλαισίου.

Εντός της ημέρας αναμένεται οι τράπεζες να στείλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία για τους «κόκκινους» δανειολήπτες, προκειμένου η Διεύθυνση Εποπτείας να συντάξει την αξιολόγηση των επιπτώσεων (impact assessment) που θα έχει για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ο νέος νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα χρειάζεται 2-3 ημέρες για να καταθέσει την έκθεσή της στους Θεσμούς ώστε να δώσουν το «πράσινο φως» για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι εάν ξεκινήσει σήμερα την επεξεργασία των τραπεζικών στοιχείων, θα μπορέσει να παραδώσει την Παρασκευή την έκθεσή της. Όλα εξαρτώνται από τη γνωμοδότηση της κεντρικής τράπεζας, καθώς αυτή είναι που θα δώσει το «διαβατήριο» στον νέο νόμο.

Πηγές των αρμόδιων υπουργείων, πάντως, εξηγούν ότι το νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί ακόμη και το Σάββατο, προκειμένου να «προλάβουν» το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Σημειώνεται ότι ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι το βασικό προαπαιτούμενο που εκκρεμεί για να εκταμιευτεί το 1 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider