«Αγκάθια» στον νέο Νόμο Κατσέλη – Πού κρύβεται ο «διάβολος»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αγκάθια» στον νέο Νόμο Κατσέλη – Πού κρύβεται ο «διάβολος»
Αρκετές εκκρεμότητες ανακύπτουν από την κατ' αρχήν συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών. Ποια ζητήματα είναι τυπικά και ποια ουσιαστικά. Τι δηλώνουν στο insider.gr πηγές με γνώση των συνομιλιών και πού ενίστανται οι Θεσμοί.

Τα βρήκαν στο προφορικό, «το έχασαν» στο γραπτό: κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τις διεργασίες μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για την κατάρτιση νέου νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα, είναι αρκετά τα θέματα που προέκυψαν», αναφέρει στο insider.gr υψηλόβαθμη πηγή με γνώση των διαδικασιών.

Από εχθές, Δευτέρα, κυκλοφορεί μεταξύ εποπτών και κυβέρνησης έγγραφο με τις παρατηρήσεις των τραπεζών επί του σχεδίου που υπέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών στον SSM. Το κείμενο περιλαμβάνει πολλά «κοκκινισμένα σημεία» τα οποία αφορούν σε συγκεκριμένες διατυπώσεις που δεν βρίσκουν σύμφωνες της τράπεζες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. «Μέσα από τα κενά που προκύπτουν στη συμφωνία, οι τράπεζες προσπαθούν να εξαιρέσουν όσους κόκκινους οφειλέτες μπορούν, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί το αντίθετο», αναφέρει η ίδια πηγή.

Οι εν λόγω ενστάσεις προέκυψαν από τη γραπτή διατύπωση όσων συμφωνήθηκαν προφορικά στο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη και αφορούν την ευρύτερη περίμετρο του πλαισίου που θα διαδεχθεί τον Νόμο Κατσέλη. Παρότι τράπεζες και κυβέρνηση συμφώνησαν στα όρια των 250.000 ευρώ για την αντικειμενική αξία του ενεχύρου, των 130.000 ευρώ για το υπόλοιπο του δανείου και στο κούρεμα βάσει του δείκτη 120%(εμπορική αξία/υπόλοιπο), ο διάβολος κρύβεται στις… λεπτομέρειες:

  • Ανοιχτό είναι, για παράδειγμα, το θέμα κατά πόσο στο όριο των 130.000 ευρώ για το υπόλοιπο της οφειλής περιλαμβάνονται οι τόκοι υπερημερίας και οι προσαυξήσεις.
  • Ένα άλλο ανοιχτό ζήτημα είναι τι θα συμβεί με την περιουσία του εγγυητή και κατά πόσο θα συνυπολογίζεται στα όρια ένταξης στην προστασία.
  • Μια τρίτη, σοβαρή, εκκρεμότητα τι θα συμβεί με όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον υφιστάμενο νόμο και κατά πόσο θα παραπεμφθούν στην πλατφόρμα του νέου πλαισίου για προστασία. Ως προς το ζήτημα αυτό, ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει ότι η εν λόγω κατηγορία -η οποία περιλαμβάνει περί τους 170.000 οφειλέτες- δεν περιλαμβάνεται καν στο κείμενο που εστάλη στην Φρανκφούρτη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τραπεζών. Κατά την εκτίμησή του, πάντως, η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να διευθετηθεί το θέμα με ύστερη τροπολογία και να μην συμπεριληφθεί στον νέο νόμο. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, επιμένουν να διευθετηθεί το ζήτημα μαζί με τα υπόλοιπα που αφορούν στην προστασία, καθώς το θεωρούν κεκτημένο τους μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
  • Ένα ακόμη θέμα είναι τι θα συμβεί με τις απαιτήσεις του Δημοσίου ή των ιδιωτών που έχουν εγγράψει προσημείωση επί της πρώτης κατοικίας. Το σχέδιο που έχει κατατεθεί δεν προβλέπει αυτή την κατηγορία απαιτήσεων και θα πρέπει να διευθετηθεί, καθώς η προστασία θα πρέπει να είναι καθολική.

Στο μικροσκόπιο της Φρανκφούρτης το προσχέδιο του νόμου

Η εκτίμηση είναι ότι οι εκκρεμότητες διακρίνονται σε τυπικές -που θα διευθετηθούν άμεσα- και σε ουσιαστικές, οι οποίες αφορούν στην ουσία του σχεδιασμού της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η οποία θα πρέπει να είναι αποτελεσματική και στέρεα «και να μην έχει καμία σχέση με τον Νόμο Κατσέλη», όπως φέρεται να ζητούν στη Φρανκφούρτη.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών στην έδρα του SSM επισημαίνουν ότι το καταρχήν συμφωνηθέν πλαίσιο δεν διευθετεί δύο βασικές παραμέτρους:
• Την εξαίρεση των στρατηγικών κακοπληρωτών από την προστασία, καθώς ο επόπτης δεν φαίνεται πεπεισμένος ότι ο νέος νόμος διακρίνει αποτελεσματικά τον στρατηγικό από τον εξ ανάγκης κακοπληρωτή και ζητά πρόσθετες διασφαλίσεις
• Την παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης του προστατευόμενου οφειλέτη. Στο ζήτημα αυτό υπάρχει κενό, καθώς δεν έχουν προβλεφθεί συστήματα επικαιροποίησης των στοιχείων του οφειλέτη, ώστε αν αλλάξει ουσιαστικά η οικονομική του θέση (λόγω αλλαγής εισοδημάτων ή μιας συναλλαγής που υποδηλώνει αδήλωτα εισοδήματα, για παράδειγμα) να εξαιρεθεί από την προστασία.

Η γενική αίσθηση, πάντως, είναι ότι παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκούν οι δανειστές να κλείσει «εδώ και τώρα» το ζήτημα της προστασίας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, η προθεσμία για το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα επιτευχθεί κατά πάσα πιθανότητα, ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 750 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider