«Λευκός καπνός» στο Μαξίμου: Ποιοι υπάγονται στον νέο Νόμο Κατσέλη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λευκός καπνός» στο Μαξίμου: Ποιοι υπάγονται στον νέο Νόμο Κατσέλη
Σε ένα γεναιόδωρο πλαίσιο προστασίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει το 90% των κόκκινων δανείων α΄κατοικίας, συμφώνησαν τραπεζίτες και κυβέρνηση στην αποψινή συνάντηση.

Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και τραπεζίτες για το νέο πλαίσιο προστασίας που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, τα κριτήρια του νέου νόμου, ο οποίος θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ
  • Υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ
  • Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ

Τα εν λόγω κριτήρια διαμορφώνουν ένα αρκετά «χαλαρό» πλαίσιο ένταξης, το οποίο εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει το 90% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας. Τραπεζικές πηγές, πάντως, σχολιάζουν ότι τα νέα όρια «είναι μεν γενναιόδωρα, αλλά είναι ανεκτά για τις τράπεζες».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, «η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου».

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος καθώς και η κα Θεανώ Φωτίου. Από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, το νέο πλαίσιο προστασίας θα είναι δύο ταχυτήτων: η στενή περίμετρος θα περιλαμβάνει τους πολύ εξασθενημένους οφειλέτες και θα προσφέρει κρατική επιδότηση του 1/3 της δόσης, ενώ η ευρεία περίμετρος θα περιλαμβάνει τους οφειλέτες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά.

Το κριτήριο του υπολοίπου του δανείου είναι το «κλειδί» της συμφωνίας μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης, αφού επιτρέπει τη διατήρηση του ορίου της αντικειμενικής αξίας υψηλά, ενώ την ίδια ώρα περιορίζει την περίμετρο της προστασίας σε επίπεδα βιώσιμα για τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider