«Πράσινο φως» από το εποπτικό συμβούλιο για το πακέτο των 9 δισ. ευρώ στη Lufthansa

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» από το εποπτικό συμβούλιο για το πακέτο των 9 δισ. ευρώ στη Lufthansa
Οι διαπραγματεύσεις για την διάσωση της εταιρείας δεν ολοκληρώνονται αναμένεται ακόμα η έγκριση των μετόχων της επιχείρησης.

To «πράσινο φως» για το κρατικό πακέτο διάσωσης της Lufthansa ύψους 9 δισ. έδωσε το εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας καλώντας και τους μετόχους να στηρίξουν την απόφασή του.

Ειδικότερα, το εποπτικό συμβούλιο της αεροπορικής εταιρείας με προεδρεύων τον Karl-Ludwig Kley, ψήφισε υπέρ του σχεδίου διάσωσης και κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση των μετόχων για τις 25 Ιουνίου.

Να θυμίσουμε ότι το πακέτο διάσωσης προβλέπει η γερμανική κυβέρνηση να ανακτήσει ποσοστό 20% στην αεροπορική το οποίο και προτίθεται να πουλήσει μέχρι το τέλος του 2023. Στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης, η γερμανική κυβέρνηση θα χορηγήσει επίσης 5,7 δισ. ευρώ στην εταιρεία με αφανή συμμετοχή, χωρίς δηλαδή να έχει δικαίωμα ψήφου. Μέρος των προαναφερθέντων κεφαλαίων ωστόσο, μπορεί να μετατραπεί σε επιπρόσθετο μερίδιο 5% συν μία μετοχή, το οποίο θα έδινε στην κυβέρνηση την δυνατότητα να ασκήσει βέτο σε τυχόν εχθρικές προσφορές εξαγοράς της αεροπορικής.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή ήρθε λίγες ημέρες αργότερα από την αρχική άρνηση του εκτελεστικού συμβουλίου να εκγρίνει το πακέτο κυρίως λόγω των όρων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, και σύμφωνα με τους οποίους η αεροπορική εταιρεία υποχρεώνεται να εγκαταλείψει βασικά slots σε δύο από τα κύρια κέντρα της.

Για τους πρώτους 18 μήνες τα slots, τα οποία θα διατεθούν μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, θα είναι διαθέσιμα σε νέους διεκδικητές στα αεροδρόμια –οι υπάρχοντες ανταγωνιστές θα μπορούν να υποβάλουν προσφορές μόλις λήξει αυτή η περίοδος.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Μετά από εντατικές συζητήσεις, φτάσαμε στο συμπέρασμα να συμφωνήσουμε με την πρόταση του εκτελεστικού συμβουλίου», τόνισε ο Kley, τονίζοντας πως τα κεφάλαια διάσωσης με τη μορφή δανείων και καταθέσεων, θα πρέπει να αποπληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την διάσωση της εταιρείας δεν ολοκληρώνονται με την έγκριση του Εποπτικού Συμβουλίου της Lufthansa αναμένεται ακόμα η έγκριση των αρχών αλλά και των μετόχων της επιχείρησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider