Παρά τους φρενήρεις ρυθμούς με τους οποίους αναπτύσσεται η τουριστική βιομηχανία της χώρας τα τελευταία χρόνια και τα συνεχή ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών, το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης προέρχεται από το εξωτερικό, αφού πάνω από το 51% των Ελλήνων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε μια εβδομάδα διακοπές.

Το γεγονός ότι οι διακοπές μιας εβδομάδας θεωρούνται είδος πολυτελείας για τους μισούς και πλέον Έλληνες, μαρτυρούν τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Εurostat για το 2018

Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι αμιγώς ελληνικό αφού σύμφωνα με τα στοιχεία αρκετοί πολίτες της Ε.Ε. δεν κατόρθωσαν να πάνε διακοπές για μία εβδομάδα. Συγκεκριμένα το 28,3% των Ευρωπαίων ηλικίας άνω των 16 ετών δεν είχε το 2018 την οικονομική δυνατότητα να πάει διακοπές μια ολόκληρη εβδομάδα μακριά από την κατοικία του, ποσοστό ωστόσο μειωμένο κατά  11,2 ποσοστιαίες μονάδες εν συγκρίσει με το 39,5% που ήταν το 2013, στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους. 

Μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που δεν μπορούν να πληρώσουν για μια εβδομάδα διακοπών είναι η Ρουμανία (58,9%), η Κροατία (51,3%), η Ελλάδα (51%) και η Κύπρος (51%). Στην Πέμπτη θέση βρίσκεται η Ιταλία η οποία συγκεντρώνει όμως ποσοστό κάτω του 50%, συγκεκριμένα 43,7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Εurostat η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα μεταξύ των κρατών μελών όπου το ποσοστό της αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μέσα την τελευταία πενταετία – από 49% το 2013 σε 51% το 2018. Παρότι μάλιστα τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σταδιακή μείωση, το ποσοστό των ατόμων που αδυνατούν να κάνουν μια εβδομάδα διακοπών μακριά από το σπίτι τους εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα.  

Στον αντίποδα οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό κατοίκων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια εβδομάδα διακοπών είναι η Σουηδία με ποσοστό 9,7%, το Λουξεμβούργο με ποσοστό 10,9% το 2017 και η Δανία με ποσοστό 12,2%.