CNBC: Αχτίδα ελπίδας από τα ελληνικά startups

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
CNBC: Αχτίδα ελπίδας από τα ελληνικά startups

Στις προοπτικές των νεοφυών ελληνικών επιχειρήσεων (Startups) αναφέρεται εκτενές αφιέρωμα του CNBC, το οποίο επιφυλάσσει κολακευτικές αναφορές για τους νέους Έλληνες επιχειρηματίες, τις ιδέες, τις δεξιότητες και την τεχνολογία που παράγουν.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, παρά τη ζοφερή προοπτική της Ελλάδας υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων επιχειρηματιών που είναι αποφασισμένοι να αψηφήσουν τις πιθανότητες και να δημιουργήσουν υψηλής τεχνολογίας επιχειρήσεις που μπορούν να ευδοκιμήσουν, παρέχοντας μια αχτίδα ελπίδας για την ελληνική οικονομία.

«Αυτοί οι πρωτοπόροι είναι πατριώτες. Ως η πιο μορφωμένη γενιά στην ιστορία του έθνους, είναι αποφασισμένοι να αναπτύξουν τις ιδέες τους στο έδαφος τους, ακόμη και αν η Ελλάδα παλεύει με έναν προϋπολογισμό λιτότητας και ρυθμιστικές αλλαγές που υπονομεύουν την μεσαία τάξη και απειλούν την εθνική της κυριαρχία», σημειώνει το CNBC.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ίσως πουθενά στο δυτικό κόσμο τα εμπόδια για τους επιχειρηματίες δεν είναι τόσο δύσκολα και πολύπλοκα όπως στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως η έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών καθιστά σχεδόν αδύνατο να αυξήσουν τα τραπεζικά δάνεια. Το απαρχαιωμένο νομικό σύστημα καθιστά έρμαιο τις νέες επιχειρήσεις της γραφειοκρατίας. Απαιτούνται δε 39 διαφορετικές διαδικασίες μόνο για να καταχωρηθεί μια νέα επιχειρηματική οντότητα, να ηλεκτροδοτηθεί, να λάβει οικοδομική αδεία, κ.α..

Ειδικά για τους φόρους τονίζεται πως οι επιχειρήσεις πρέπει να προκαταβάλουν ακόμη και το 100% του φόρου, ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές σημειώνει πως είναι τόσο υψηλές που εμποδίζουν τις προσλήψεις, με το μη μισθολογικό κόστος να καλύπτει το 39% του συνολικού μισθού.

«Παρόλα αυτά κάποιοι Έλληνες επιχειρηματίες είναι πρόθυμοι να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Γι 'αυτούς, οι κίνδυνοι αξίζουν τον κόπο», σημειώνεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider