Μειωμένα έσοδα αναμένει η Apple λόγω κοροναϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειωμένα έσοδα αναμένει η Apple λόγω κοροναϊού
Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις εσόδων για το β' τρίμηνο του έτους.

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα έσοδα τριμήνου προχώρησε η Apple λόγω της μειωμένης ζήτησης iPhone στην κινεζική αγορά ως αποτέλεσμα της επιδημίας του κοροναϊού.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία είχε αναφέρει αρχικά ότι αναμένει οι καθαρές πωλήσεις της να κινηθούν μεταξύ 63 δισ. δολαρίων και 67 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος φορολογικού έτους. Παρότι ανέφερε ότι δεν αναμένει οι αρχικές προβλέψεις της να επαληθευτούν δεν προχώρησε σε νέα πρόβλεψη εσόδων.

Όπως εξήγησε ο CEO της εταιρείας Τιμ Κουκ, «οι εκτιμήσεις του Ιανουαρίου προέβλεπαν ένα ευρύτερο από το συνηθισμένο φάσμα εσόδων κυρίως λόγω αβεβαιότητας για το ξέσπασμα του ιού στην κινεζική επικράτεια».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Apple παράγει το μεγαλύτερο μέρος των iPhones στην Κίνα, εξαιτίας όμως του κοροναϊού είχε αναστείλει την λειτουργία των εργοστασίων της. Την ίδια στιγμή κλειστά παρέμειναν για ορισμένο χρονικό διάστημα και τα καταστήματα λιανικής της εταιρείας σε συγκεκριμένες περιοχές της Κίνας, ακόμα και που άνοιξαν όμως την προηγούμενη εβδομάδα έχουν περιορισμένο ωράριο.

«Βιώνουμε μια επιστροφή στην κανονικότητα με πιο αργούς ρυθμούς από ότι αναμέναμε μετά από την παρατεταμένη αργία του Νέου Έτους» τονίζει η εταιρεία. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για την δεύτερη φορά τους τελευταίους 13 μήνες όπου η Apple έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της λόγω ανησυχιών για την Κίνα. Τον Ιανουάριο του 2019 ο κολοσσός του Κουπερτίνο αναγκάστηκε να μειώσει τον προσανατολισμό των εσόδων για το πρώτο τρίμηνο του έτους 2019 λόγω των ασθενών πωλήσεων iPhone στην Κίνα.

Κάτι βέβαια που θα μπορούσε να αναζωογονήσει τα έσοδά της είναι το νέο οικονομικότερο μοντέλο iPhone που σύμφωνα με τις φήμες θα μας παρουσιάσει την άνοιξη. Ωστόσο ακόμα δεν έχει καταστεί σαφές αν οι καθυστερήσεις στα εργοστάσια της Κίνας θα επηρεάσουν το προαναφερθέν λανσάρισμα.

Ακολουθεί η επιστολή που έστειλε η εταιρεία την Δευτέρα στους επενδυτές

«Καθώς ο COVID-19 και η επίδρασή του στην δημόσια υγεία συνεχίζεται, η σκέψη μας παραμένει στις κοινότητες και τα άτομα που έχουν πληγεί περισσότερο από τη νόσο και σε εκείνους που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να περιορίσουν την εξάπλωσή του ιού αλλά και να θεραπεύσουν όσους έχουν πληγεί από αυτόν. Για το λόγο αυτό μάλιστα η εταιρεία υπερδιπλασιάζει τη δωρεά που είχε ήδη ανακοινώσει για να υποστηρίξει την ιστορική προσπάθεια που γίνεται για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Η τριμηνιαία καθοδήγηση που εκδόθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2020 αντανακλούσε τις εκτιμήσεις μας για το ρυθμό επιστροφής των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής μας σύμφωνα με πληροφορίες που είχαμε εκείνη την περίοδο. Μετά το πέρας των παρατεταμένων διακοπών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, οι οποίες έληξαν στις 10 Φεβρουαρίου, η χώρα επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς, ωστόσο αυτό συμβαίνει σταδιακά και μάλιστα αργότερα από ότι αναμέναμε. Ως αποτέλεσμα, οι προβλέψεις μας σχετικά με τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου ενδέχεται να μην επαληθευτούν, λόγω δύο βασικών παραγόντων.

Αρχικά γιατί η παγκόσμια ζήτηση για νέα iPhone θα περιοριστεί προσωρινά. Παρότι οι συνεργάτες της Apple για την παραγωγή των iPhone βρίσκονται εκτός της επαρχίας Χουμπέι και ενώ όλες αυτές οι εργοστασιακές εγκαταστάσεις έχουν ξανανοίξει – η παραγωγή εντατικοποιείται πιο αργά από το αναμενόμενο. Η υγεία και η ευημερία κάθε ατόμου που συμβάλει στην παραγωγή των προϊόντων μας παραμένει πρωταρχική μας προτεραιότητα και γι' αυτό είμαστε σε διαρκή επικοινωνίας με τους προμηθευτές μας και τους ειδικούς της δημόσιας υγείας. Ωστόσο οι ελλείψεις που ενδέχεται να παρουσιαστούν στα iPhone θα επηρεάσουν προσωρινά τα έσοδα παγκοσμίως.

Δευτερευόντως έχει επηρεαστεί και η ζήτηση για τα προϊόντα μας εντός της Κίνας. Όλα τα καταστήματά μας στην Κίνα και πολλά από τα συνεργαζόμενα καταστήματα έχουν κλείσει. Ακόμα κι αυτά που είναι ανοιχτά λειτουργούν σε μειωμένο ωράριο και αναφέρουν πολύ χαμηλή κίνηση πελατών. Η επιστροφή στα κανονικά ωράρια καταστημάτων προωθείται σταθερά και με γνώμονα την ασφάλεια, στο βαθμό του εφικτού πάντα. Τα εταιρικά γραφεία μας στην Κίνα καθώς και το ηλεκτρονικό μας κατάστημα παραμένει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας αυτής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χαμηλότερες εκτιμήσεις οφείλονται στην Κίνα καθώς η ζήτηση για όλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών μας από τις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιούμαστε παραμένει ισχυρή μέχρι σήμερα ακολουθώντας τις εκτιμήσεις μας.

Η κατάσταση εξελίσσεται και θα προβούμε σε αναλυτικότερη πληροφόρηση κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μας στους επενδυτές τον Απρίλιο. Η Apple είναι ισχυρή και αυτή η ανακοπή της πορείας μας είναι προσωρινή. Πρώτη μας προτεραιότητα - τώρα και πάντα - είναι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων μας, των συνεργατών της εφοδιαστικής μας αλυσίδας, των πελατών μας και των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Τρέφουμε βαθιά ευγνωμοσύνη για όσους παραμένουν στην πρώτη γραμμή ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider