Η Apple μειώνει τις προβλέψεις για τα έσοδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Apple μειώνει τις προβλέψεις για τα έσοδα
Η Κίνα και η αυξημένη τιμή των iPhone, οι βασικές αιτίες της «πτώσης» του κολοσσού του Κουπερτίνο.

Σε μείωση των προβλέψεων για τα τριμηνιαία αποτελέσματα της προχώρησε η Apple την Πέμπτη, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας , Τιμ Κουκ να επικαλείται την μείωση των πωλήσεων των iPhone στην Κίνα αλλά και την κινεζική οικονομία η οποία κινείται σε αχαρτογράφητα νερά μετά και τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει με την Αμερική.

Συγκεκριμένα η αμερικανική εταιρεία προέβλεψε την Τετάρτη πως τα έσοδά της θα κινηθούν στα 84 δισ. δολαρία, το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους που έληξε στις 29 Δεκεμβρίου, χαμηλότερα δηλαδή από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν έσοδα ύψους 91,5 δισ. δολαρίων. Να σημειωθεί ότι η ίδια η Apple είχε αρχικά προβλέψει ότι τα έσοδά της θα κινηθούν μεταξύ 89 δισ. και 93 δισ. δολάρια.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά από τότε που κυκλοφόρησε το iPhone το 2007, που η Apple προειδοποίησε το επενδυτικό κοινό για χαμηλότερα έδοσα λίγες ημέρες πριν από την κυκλοφορία των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της. Αποτέλεσμα των ανακοινώσεων του Τιμ Κουκ ήταν η μετοχή της εταιρείας να πέσει κατά 7,7% στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ρίχνοντας την αξία της εταιρείας κάτω από τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην ευρύτερη αγορά οι μετοχές του S & P 500 έπεσαν κατά 1,5%, ενώ οι ασιάτες προμηθευτές σφυροκοπήθηκαν εξίσου πυροδοτώντας ένα ευρύτερο «ξεπούλημα» τις διεθνείς αγορές.

Η είδηση ωστόσο δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Φόβοι για πτωτική πορεία υπήρξαν ήδη από τον Νοέμβριο, όταν η εταιρεία ανέφερε ότι θα πάψει να δημοσιοποιεί τα τεμάχια των Phone και άλλων προϊόντων που πουλά. Εντάθηκαν μάλιστα λίγο αργότερα, όταν διάφοροι κατασκευαστές των εξαρτημάτων των iPhone μείωσαν τις προβλέψεις τους.

Η πτώση των εσόδων για το τρίμηνο που μόλις έκλεισε υπογραμμίζει πώς η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας ήταν αιχμηρότερη από ότι ανέμεναν πολλοί, κι αιφνιδίασε τόσο τις εταιρείες όσο και τους ηγέτες του Πεκίνου.

«Παρότι προβλέψαμε τις προκλήσεις σε βασικές αναδυόμενες αγορές, δεν προβλέψαμε το μέγεθος της οικονομικής επιβράδυνσης ιδιαίτερα στην ευρύτερη Κίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τιμ Κουκ σε επιστολή προς τους επενδυτές.

Μετά και την σύλληψη στον Καναδά της CFO της Huawei Technologies Co Ltd, ενός εκ των βασικών ανταγωνιστών της Apple, ο κολοσσός του Κουπερτίνο βρίσκεται σε πολύπλοκη, αν όχι σε δύσκολη, θέση στην Κίνα - μια από τις βασικές αγορές της εταιρείας όσον αφορά στις πωλήσεις προϊόντων αλλά μια χώρα στην οποία κατασκευάζει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που πωλεί παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον προηγούμενο μήνα όπου και έγινε η σύλληψη, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχουν σποραδικές αναφορές ότι οι κινέζοι καταναλωτές θέτουν «εμπάργκο» στα αμερικανικά προϊόντα της Apple. Ακόμα και πριν από το συμβάν βέβαια, οι ντόπιοι αντίπαλοι της Apple, όπως η Huawei και η Xiaomi, είχαν καταφέρει να αποσπάσουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς των iPhones.

Ο Κουκ διευκρίνισε ότι τα προϊόντα της Apple δεν έχουν στοχοποιηθεί από την κινεζική κυβέρνηση, ωσόσο ορισμένοι καταναλωτές επιλέγουν να μην αγοράσουν iPhone ή άλλες συσκευές της Apple, λόγω του ότι είναι αμερικανικής εταιρείας.

«Το σοβαρότερο ζήτημα είναι η επιβράδυνση της (κινεζικής) οικονομίας, και εν συνεχεία η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο χωρών» εξήγησε ο Κουκ.

Ορισμένοι αναλυτές ωστόσο βλέπουν τις επιπτώσεις των αποφάσεων της ίδιας της εταιρείας πίσω από την μείωση αυτή των προβλέψεων και ειδικότερα της απόφασής της να «εκτοξεύσει» τις τιμές των iPhone στα ύψη.

«Οι πωλήσεις της Apple στην Κίνα δεν πάνε καλά εδώ και κάποια τρίμηνα και αυτό οφείλεται στις τιμές των προϊόντων της ετιαρείας που έχουν ανέβει τρομακτικά, έχοντας ξεπεράσει τα 1.000 δολάρια», ανέφερε ο Κιραντζετ Κορ, αναλυτής της IDC. «Μιλάμε πλέον για προϊόντα τρεις φορές ακριβότερα σε σχέση με αυτά άλλων κατασκευαστών που κινούνται στην αγορά» συμπλήρωσε.

Η κινεζική αγορά των smartphone έχει πέσει απότομα φέτος, με την Apple και τον βασικό ανταγωνιστή της, την κορεατική Samsung, να ηγούνται της πτώσης σε αντίθεση με συγκεκριμένους εγχώριους παίκτες που εξακολουθούν να κινούνται ικανοποιητικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι και η Samsung ανέφερε τον προηγούμενο μήνα ότι θα σταματήσει τις επιχειρήσεις σε ένα από τα βασικά εργοστάσια παραγωγής κινητών τηλεφώνων στην Κίνα, αφότου είδε τις πωλήσεις των συσκευών της στην κινεζική αγορά να πέφτουν 1% στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider