Γιατί είναι «μήλον της έριδος» παραθαλάσσια προάστια της Αττικής

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί είναι «μήλον της έριδος» παραθαλάσσια προάστια της Αττικής
Ποιες παραθαλάσσιες περιοχές αποτελούν για πολλούς προορισμό για το τριήμερο του Πάσχα, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Πώς διαγράφονται τιμές και πληρότητες για αυτοτελή διαμερίσματα και κατοικίες που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες Airbnb.

Τα παραθαλάσσια προάστια του Ν. Αττικής του πλέον για πολλούς από τους συμπολίτες μας αποτελούν το μήλον της έριδος για το τριήμερο του Πάσχα, τη μόνη λύση τη δεδομένη στιγμή για «απόδραση» από την καθημερινότητα, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Κατά συνέπεια, περιοχές όπως Ωρωπός, Σούνιο, Πόρτο Ράφτη, Βραυρώνα, Κινέτα, Παλαιά Φώκαια, Λούτσα και Λαύριο καταγράφουν υψηλές πληρότητες, από 70%+ έως και άνω του 90%, για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και αυτοτελείς κατοικίες (όχι βίλες) που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) και οι ιδιοκτήτες τους έχουν επιλέξει δωρεάν πολιτική ακύρωσης και χωρίς προπληρωμή. Μάλιστα, για 3 διανυκτερεύσεις, καταγράφονται συνολικές ζητούμενες τιμές έως 560-590 ευρώ σε περιοχές όπως την Αίγινα ή το Λαύριο, έως 470 ευρώ στο Πόρτο Ράφτη ή και χαμηλότερες (για 3 βράδια) σε Π. Φώκαια, Λούτσα, Κινέτα κ.α.

Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του δικτύου E-Real Estates, σε σχετική έρευνα για τα παραθαλάσσια προάστια του Ν. Αττικής τις ημέρες του Πάσχα. 

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, «το φετινό Πάσχα σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα υγειονομικά δεδομένα θα είναι Πάσχα παρόμοιο με το 2020, αλλά εντελώς διαφορετικό από το 2019 και όλα τα προηγούμενα έτη. Δυστυχώς η πανδημία του κορoνοϊού, αυτός ο αόρατος εχθρός που έχει πλέον γίνει ο ρυθμιστής της καθημερινότητας της παγκόσμιας κοινότητας, δεν θα μας «επιτρέψει» να βρεθούμε κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα, σε συγγενείς και φίλους. Πολλοί επέλεγαν να βρεθούν αυτές τις Άγιες ημέρες στα χωριά τους ή/και να ταξιδέψουν όπως συνήθως προβλεπόταν σε νησιά και μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας με θρησκευτικό χαρακτήρα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2019 οι πληρότητες σε προορισμούς με θρησκευτικό χαρακτήρα ξεπερνούσαν το 80%, ενώ δεν ήταν λίγοι οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη που επέλεγαν την Κέρκυρα για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα, ενώ την ίδια απήχηση είχε και η Τήνος όπως σταθερά άλλωστε συνέβαινε την προ covid-19 εποχή.

Τη φετινή χρονιά, αναμένεται να κάνουμε Πάσχα εντός των «τειχών» διότι το σενάριο για απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων απομακρύνθηκε, με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει υψηλό και την πίεση στο ΕΣΥ να εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον και το επόμενο 15ήμερο».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «στο Ν. Αττικής, διαμένει περίπου το 50% του πληθυσμού της χώρας μας, αρκετοί εργάζονται μέσω τηλεργασίας ή/και με κυκλική εργασία από τον πρώτο lockdown ενώ δεν είναι λίγοι όσοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα με αίσθημα ευθύνης για την δημόσια υγεία και την υγεία των αγαπημένων τους προσώπων, τηρούν τα μέτρα προστασίας για την καταπολέμηση του κορoνοϊού και πλέον 12-13 μήνες από την έναρξη του πρώτου lockdown ή/και 7μήνες από την έναρξη του δεύτερου lockdown νιώθουν πλέον πιεσμένοι, νιώθουν την λαχτάρα να φύγουν από τους ίδιους τοίχους που βλέπουν καθημερινά,  νιώθουν την ανάγκη έστω αυτές τις Άγιες ημέρες να βρεθούν με τα μέλη της οικογένειας τους κοντά στη φύση, σε κάποιο παραθαλάσσιο προάστιο του Ν. Αττικής που με ασφάλεια και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα,  να αλλάξουν παραστάσεις για 2-3 ημέρες.

Τα παραθαλάσσια προάστια του Ν. Αττικής του πλέον για πολλούς από τους συμπολίτες μας αποτελούν το μήλον της έριδος για το τριήμερο του Πάσχα, τη μόνη λύση τη δεδομένη στιγμή για «απόδραση» από την καθημερινότητα. Το 2019, τα προάστια του Ν. Αττικής επέλεγαν οι συμπολίτες μας που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούσαν να επιλέξουν μακρινότερους προορισμούς και τα επέλεγαν για 2-3 ημέρες ή/και για μόνο μια διανυκτέρευση σε αυτοτελή διαμερίσματα με κόστος που κυμαινόταν από 30€ έως 40€/διανυκτέρευση».  

Τη φετινή χρονιά, παραθαλάσσια προάστια του Ν. Αττικής έχουν την τιμητική τους το φετινό Πάσχα. Παραθαλάσσιες περιοχές όπως ο Ωρωπός, Σούνιο, Πόρτο Ράφτη, Βραυρώνα, Κινέτα, Παλαιά Φώκαια, Λούτσα και Λαύριο καταγράφουν υψηλές πληρότητες για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και αυτοτελείς κατοικίες (όχι βίλες) που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και οι ιδιοκτήτες τους έχουν επιλέξει δωρεάν πολιτική ακύρωσης και χωρίς προπληρωμή.

Τα άνωθεν διαμερίσματα ή/και αυτοτελείς κατοικίες επιλέγουν κυρίως οικογένειες με παιδία που θα μπορούν να απομονωθούν σε ένα φιλικό περιβάλλον μέσα στη φύση, πλησίον της θάλασσας και παράλληλα να μπορούν να μαγειρέψουν τα παραδοσιακά εδέσματα, προσθέτει ο κ. Μπάκας.

Παράλληλα, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι υψηλές πληρότητες που καταγράφουμε, αφορούν διαμερίσματα ή αυτοτελής κατοικίες (όχι βίλες) που οι ιδιοκτήτες / διαχειριστές  τα διαθέτουν με δωρεάν πολιτική ακύρωσης – δηλαδή χωρίς καμία χρέωση σε περίπτωση ακύρωσης και χωρίς προκαταβολή. Οι πληρότητες που καταγράφονται δεν αποτελούν «κλειδωμένες» κρατήσεις, αλλά καταγράφουν μια επιθυμία – τάση για το τριήμερο του Πάσχα. Επιπλέον, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα διαθέσιμα ακίνητα αριθμητικά δεν είναι πολλά στην εκάστοτε περιοχή. 

insider

 

Πληρότητες: Διαμερίσματα ή αυτοτελής κατοικίες (όχι βίλες) με Δωρεάν Πολιτική Ακύρωσης – Χωρίς Προπληρωμή:

  • Σούνιο: 77% πληρότητα για κατοικίες - διαμερίσματα με δωρεάν πολιτική ακύρωσης και χωρίς προπληρωμή.
  • Παλαιά Φώκαια: 72% πληρότητα για κατοικίες - διαμερίσματα με δωρεάν πολιτική ακύρωσης και χωρίς προπληρωμή.
  • Πόρτο Ράφτη : 81% πληρότητα για κατοικίες - διαμερίσματα με δωρεάν πολιτική ακύρωσης και χωρίς προπληρωμή.
  • Αίγινα : 79% πληρότητα για κατοικίες - διαμερίσματα με δωρεάν πολιτική ακύρωσης και χωρίς προπληρωμή.
  • Ωρωπός: 90% πληρότητα για κατοικίες - διαμερίσματα με δωρεάν πολιτική ακύρωσης και χωρίς προπληρωμή.
  • Βραυρώνα : 93% πληρότητα για κατοικίες - διαμερίσματα με δωρεάν πολιτική ακύρωσης και χωρίς προπληρωμή.
  • Αρτέμιδα / Λούτσα: 72% πληρότητα για κατοικίες - διαμερίσματα με δωρεάν πολιτική ακύρωσης και χωρίς προπληρωμή.
  • Λαύριο: 76% πληρότητα για κατοικίες - διαμερίσματα με δωρεάν πολιτική ακύρωσης και χωρίς προπληρωμή.
  • Κινέτα: 85% πληρότητα για κατοικίες - διαμερίσματα με δωρεάν πολιτική ακύρωσης και χωρίς προπληρωμή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider