Νέο διαγωνισμό για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο προωθεί η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ελπίζοντας πως αυτή τη φορά τα σχέδια για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου στο Φάληρο θα προχωρήσουν.

Τα σχέδια για την αξιοποίηση του Ταέ Κβο Ντο ξεκίνησαν από την προηγούμενη δεκαετία, μετά τους Ολυμπιακούς του 2014. Το 2011 μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί και σχετικός διαγωνισμός όπου είχε υποβληθεί προσφορά από ευρύ επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Alpha Bank και η Aegean, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το θέμα είχε επανέλθει στην επικαιρότητα και πάλι το 2016 όταν ο τότε υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είχε ανακοινώσει την μετατροπή του Ταε Κβον Ντο σε συνεδριακό κέντρο, ως ένα από τα έργα που προορίζονταν για το πακέτο Γιούνκερ.

Με τη λειτουργία του Σταύρος Νιάρχος και τα έργα ανάπλασης στο Φάληρο, αλλά και το μπαράζ επενδύσεων που προγραμματίζεται στο παραλιακό μέτωπο στην ΕΤΑΔ θεωρούν πως έφτασε το «πλήρωμα του χρόνου» για να προχωρήσει το εν λόγω project και ευελπιστούν πως ο διαγωνισμός που προορίζεται για το 2020 θα προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον εγχώριων, αλλά και ξένων επενδυτών.

Η δημιουργία ενός μεγάλου Συνεδριακού Κέντρου στην Αθήνα που να μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα συνέδρια άνω των 5.000 συνέδρων, αποτελεί χρόνιο αίτημα του τουριστικού κλάδου. Εκτιμάται ότι έτσι θα ενισχυθεί ο Συνεδριακός Τουρισμός, ο οποίος εμφανίζει μεγάλη άνοδο διεθνώς και αποτελεί μια πηγή τουριστικού εισοδήματος την οποία δεν αξιοποιεί όσο θα μπορούσε η χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO, ένας σύνεδρος ξοδεύει τετραπλάσια σε σύγκριση με έναν απλό τουρίστα. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι σε κάθε σύνεδρο με τριήμερη παραμονή αντιστοιχούν 1.900 ευρώ.

Σε τροχιά αξιοποίησης και τα υπόλοιπα ακίνητα της ΕΤΑΔ

Πέρα από το Τάε Κβον Ντο η ΕΤΑΔ προχωρά στην αξιοποίηση και άλλων ακινήτων, μεταξύ των οποίων το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και ιαματικές πηγές. Τα σχέδια της ΕΤΑΔ παρουσιάστηκαν αναλυτικά σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με επενδυτές και επίτιμο ομιλητή των υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος τόνισε ότι έχει δρομολογηθεί η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ