Η Ενέργεια και οι ενέργειες κοινωνικής υπευθυνότητας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ενέργεια και οι ενέργειες κοινωνικής υπευθυνότητας
Ο πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας μιλάει για τα «κενά» στις δράσεις ΕΚΕ.

Μεγάλες βιομηχανίες, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις υλοποιούν προγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας, είτε επειδή το επιβάλει το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε επειδή σε όλους τους κλάδους και σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων παρατηρείται μια γενικότερη αναγνώριση από την πλευρά των stakeholders των δράσεων ΕΚΕ.

Όπως είναι αναμενόμενο και στην κλάδο της Ενέργειας ακολουθείται η ίδια τάση και μάλιστα οι δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας θεωρούνται απαραίτητες, καθώς οι δραστηριότητές τους άπτονται ευαίσθητων τομέων όπως είναι το περιβάλλον. Η εμπειρία έχει καταδείξει ότι δεν είναι πάντα απαραίτητο να δαπανώνται μεγάλα ποσά σε τέτοιες δράσεις όσο να προωθούνται έξυπνες και μελετημένες ενέργειες οι οποίες επιστρέφουν αξία στις τοπικές κοινωνίες.

Η Energean, για παράδειγμα, η οποία λειτουργεί στον Κόλπο της Καβάλας (Πρίνος) τη μοναδική μονάδα παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα προσφέρει καθημερινά μερίδες φαγητού στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Λίκνο Αγάπης» για τις ανάγκες οικογενειών της περιοχής που βρίσκονται σε οικονομική ένδεια. Παράλληλα στηρίζει τα σχολεία της Ηπείρου καθώς και αθλητικούς συλλόγους και ομάδες.

Ο αγωγός ΤΑP εφαρμόζει επίσης ένα πλήρες πρόγραμμα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων διαθέτοντας κεφάλαια ύψους 32 εκατ.ευρώ για τις τοπικές κοινωνίες τα οποία δαπανώνται σε δράσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την κοινωνική πρόνοια, την εκπαίδευση και το περιβάλλον. Κάποιες ενδεικτικές δράσεις είναι η δωρεά 92 οχημάτων κοινωνικής ωφέλειας στις τοπικές κοινωνίες, η κατασκευή παιδικών χαρών, η αρωγή στους αγρότες για την καλύτερη εκμετάλλευση της γης, η προστασία της αρκούδας και της ορνιθοπαγίδας κλπ.

Η ΔΕΗ αποτελεί μία από τις κατεξοχήν επιχειρήσεις οι οποίες από την πρώτη μέρα της λειτουργίας τους έδειξαν το «κοινωνικό » τους πρόσωπο. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 1943 διεξάγονταν μαθήματα στις τάξεις των Παιδικών Εξοχών της Υπηρεσίας Κοινωνικής Προνοίας της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών-Πειραιώς. Πιο πρόσφατα, στις πιο «κλασικές» ενέργειες ΕΚΕ της ΔΕΗ εντάσσονται η στήριξη σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα αλλά και στους «Γιατρούς του Κόσμου».

Όπως αναφέρει ο Δρ. Νίκος Αυλώνας, πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας υλοποιούν συγκεκριμένη στρατηγική κοινωνικής υπευθυνότητας, δεν ισχύει το ίδιο για τους παρόχους ενέργειας, οι οποίοι, όπως σημειώνει βρίσκονται πίσω στο κομμάτι αυτό (κάτι το οποίο ενδεχομένως να εξηγείται και από το γεγονός ότι η αγορά ενέργειας άνοιξε πρόσφατα και η είσοδος των εναλλακτικών παρόχων αποτελεί μία επίσης πολύ πρόσφατη εξέλιξη).

«Οι εταιρείες παραγωγής ενέργειες και λιγότερο οι πάροχοι ενέργειες είναι εταιρείες με σημαντική παρουσία και δραστηριότητα στην Εταιρική Υπευθυνότητα .Οι περισσότερες από τις εταιρείες επενδύουν στις τοπικές κοινωνίες και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες σε περιβαλλοντικά θέματα ενώ εκδίδουν αντίστοιχα εκθέσεις εταιρικής υπευθυνότητας χρησιμοποιώντας σημαντικά standards όπως τα GRI και το CDP.

Aντίστοιχα, οι πάροχοι ενέργειας αλλά και άλλες εταιρείες ενέργειας δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και θα μπορούσαμε να πούμε ότι πάσχουν από έλλειψη πρακτικών και ουσιαστικών ενεργειών για την Εταιρική Υπευθυνότητα δεδομένου ότι εσφαλμένα πιστεύουν ότι δεν έχουν σημαντική επίδραση στον περιβάλλον και στην κοινωνία», επισημαίνει σχετικά ο Δρ. Αυλώνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider