ΔΕΗ: Πού θα διατεθούν τα 500 εκατ. ευρώ του ομόλογου – Ο οδικός χάρτης για την κάλυψη της «ρήτρας αειφορίας»

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Πού θα διατεθούν τα 500 εκατ. ευρώ του ομόλογου – Ο οδικός χάρτης για την κάλυψη της «ρήτρας αειφορίας»
Στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού προορίζει η ΔΕΗ τα 300 εκατ. ευρώ, από τα 500 εκατ. που σκοπεύει να αντλήσει από τις αγορές μέσω του 5ετούς «πράσινου» ομολόγου.

Στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού προορίζει η ΔΕΗ τα 300 εκατ. ευρώ, από τα 500 εκατ. που σκοπεύει να αντλήσει από τις αγορές μέσω του 5ετούς «πράσινου» ομολόγου. Σύμφωνα με παρουσίαση σε επενδυτές, στο πλαίσιο του roadshow της Προσφοράς που ξεκίνησε χθες, από τα υπόλοιπα κεφάλαια 183 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για γενικούς εταιρικούς σκοπούς όπως οι δρομολογούμενες επενδύσεις της επιχείρησης, ενώ 17 εκατ. για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς.

Όσον αφορά τις αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων, πιο συγκεκριμένα η εταιρεία σχεδιάζει να εξοφλήσει το δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ και με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2022, το οποίο είχε συνάψει με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών. Επίσης, 100 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για τη μερική αποπληρωμή του «μεγάλου» κοινοπρακτικού δανείου της επιχείρησης, σημερινού υπολοίπου 1,036 εκατ. ευρώ και με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2023.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 4%, ενώ σημαντική προτεραιότητα για την εταιρεία είναι η έκδοση να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει η «ρήτρα αειφορίας» που περιλαμβάνει το ομόλογο, καθώς η ΔΕΗ είναι η πρώτη εκδότρια εταιρεία Sustainability-Linked Bond (SLB) στη χώρα μας.

Έτσι, στο πλαίσιο των μετρήσιμων στόχων βιωσιμότητας που περιλαμβάνει κάθε SLB ομόλογο, η ΔΕΗ δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40% έως το τέλος του 2022, συγκριτικά με το 2019. Μάλιστα, με δεδομένο ότι τυχόν μη επίτευξη αυτού του στόχου θα «μεταφραστεί» σε μία έξτρα επιβάρυνση στο επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, η ΔΕΗ περιορίζει ακόμη περισσότερο το έτσι κι αλλιώς μειωμένο επενδυτικό ρίσκο που υπάρχει για όσες εταιρείες δρομολογούν τον περιορισμό του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Φιλόδοξη αλλά εφικτή δέσμευση

Ο παραπάνω στόχος αφορά το σύνολο των άμεσων και έμμεσων εκπομπών όλων των θερμοηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ σημαίνει ότι θα ελαττώσει έως το 2022 τις ετήσιες εκπομπές της κατά 9,2 εκατ. τόνους CO2. Σύμφωνα με τη Sustainanalytics, η οποία ανέλαβε να αξιολογήσει τη συμβατότητα του ομολόγου με τα κριτήρια των SLB, η δέσμευση αυτή είναι «πολύ ισχυρή», με δεδομένο ότι αφορά την κύρια δραστηριότητα της ΔΕΗ, δηλαδή την ηλεκτροπαραγωγή. Επίσης, η Sustainanalytics χαρακτηρίζει «φιλόδοξη» την προοπτική μείωσης κατά 40% των ρύπων CO2, βάσει του προγενέστερου περιβαλλοντικού της προφίλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι «εφικτή», χάρις στον οδικό χάρτη που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ.

Οι δύο πυλώνες αυτού του οδικού χάρτη, όπως αποτυπώνεται και στο ενημερωτικό της ΔΕΗ για το ομόλογο, θα είναι η απόσυρση των λιγνιτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και η ενίσχυση των μονάδων ΑΠΕ. Το «σβήσιμο των φουγάρων» των λιγνιτικών σταθμών θα είναι μάλιστα πιο επιθετικό από τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), καθώς η «Μεγαλόπολη 3» πρόκειται να τεθεί εκτός λειτουργίας εντός του επόμενου τριμήνου, αντί για το τέλος του 2022.

Από την άλλη πλευρά, τη θέση των λιγνιτικών μονάδων στην ηλεκτροπαραγωγική βάση της ΔΕΗ, θα καταλάβει ένα ολοένα μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ. Είναι ενδεικτικό ότι, από τα 150 Μεγαβάτ (MW) μονάδων σε λειτουργία που διαθέτει σήμερα ο Όμιλος, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το 2023 θα διαθέτει μονάδες συνολικής ισχύος περίπου 1.300 Μεγαβάτ, δηλαδή πάνω από 8πλάσιας δυναμικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider