Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται για την υπερ-πόλη των 500 δισ. δολαρίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται για την υπερ-πόλη των 500 δισ. δολαρίων
Η έξυπνη πόλη, η οποία θα τροφοδοτείται από ηλιακή και αιολική ενέργεια, είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2025.

Η Neom, το μεγαλεπίβολο project των 500 δισ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία αποτελεί τη νέα πρόκληση για τον διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Η βιώσιμη πόλη, αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας το οποίο πρόσφατα δεσμεύθηκε ότι θα εργαστεί συστηματικά προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί εγκαίρως.

«Πρέπει να επιμείνουμε και να διαθέσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να πραγματοποιήσουμε αυτό το έργο», δήλωσε ο Μπιν Σαλμάν, χωρίς να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει η υποστήριξη.

Η Neom είναι το εμβληματικό έργο στο πλαίσιο της στρατηγικής Vision 2030 με επικεφαλής τον αδελφό του υπουργού Ενέργειας, Mohammed. Η έξυπνη πόλη, η οποία θα τροφοδοτείται από ηλιακή και αιολική ενέργεια, είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2025. Ωστόσο, στις αρχές του τρέχοντος έτους, αναφέρθηκε ότι οι εργασίες για το έργο έχουν σταματήσει εν μέσω της πανδημίας και της κατακρήμνισης των εσόδων από το πετρέλαιο που έχουν οδηγήσει στην υιοθέτηση μέτρων λιτότητας από το Υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας.

Η οικονομία της χώρας σημείωσε έλλειμμα 29 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς τα έσοδα από το πετρέλαιο μειώθηκαν κατά 45%, οδηγώντας σε περικοπές δαπανών και αύξηση του ΦΠΑ, μεταξύ άλλων μέτρων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Το 2018, ο Διευθύνων Σύμβουλος του έργου Neom, Klaus Kleinfeld, είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι «η επένδυση της NEOM είναι στην πραγματικότητα πολύ εύκολο να γίνει, γιατί έχουμε πολλά πράγματα με το μέρος μας» και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός από επενδυτές που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν το έργο.

Από τότε, ο Kleinfeld αντικαταστάθηκε από τον τοπικό Nadhmi Al-Nasr αλλά ο ενθουσιασμός των επενδυτών, όπως προέκυψε στη συνέχεια, δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο είχε εκτιμηθεί.

Η τελευταία σύμβαση που υπογράφτηκε ήταν με την U.S. Bechtel για την παροχή υπηρεσιών σχεδιασμού, κατασκευής και διαχείρισης έργων για το έργο.

Σε κάθε περίπτωση, ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει να καταστεί η Neom μια βιώσιμη και αυτόνομη πόλη που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει δική της οικονομική ζώνη.

«Χτισμένη από την αρχή ως μοντέλο μελλοντικής διαβίωσης, η Neom θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα, πιο εξελιγμένα και προηγμένα έργα υποδομής που έχουν αναληφθεί ποτέ παγκοσμίως, και είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε έναν σημαντικό ηγέτη της βιομηχανίας όπως ο Bechtel για να συνεργαστούμε μαζί μας για να πραγματοποιήστε τις φιλοδοξίες μας», δήλωσε πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης ο Al-Nasr.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider