ΕΕ: Οι στόχοι για την πράσινη ενέργεια απαιτούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Οι στόχοι για την πράσινη ενέργεια απαιτούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων
Οι χώρες ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρήσουν περαιτέρω τα πολιτικά τους σχέδια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι έχει προοπτικές να νικήσει τον στόχο της να αντλήσει το 1/3 της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, αλλά θα χρειαστεί δημόσια υποστήριξη για να αντισταθμιστεί η πτώση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια λόγω του COVID-19, δήλωσε κορυφαίος ενεργειακός αξιωματούχος του μπλοκ.

Τα τελευταία σχέδια ενεργειακής πολιτικής των χωρών της ΕΕ προβλέπει ότι το μερίδιο των ΑΠΕ θα φθάσει στο 33% έως το 2030, ξεπερνώντας τον στόχο που είχε τεθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΕ για την ενέργεια Kadri Simson σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική ενέργεια και η βιοενέργεια, αποτελούσαν σχεδόν το 19% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ το 2018.

Προηγούμενες εκδόσεις των σχεδίων ενεργειακής πολιτικής των χωρών είχαν υποδείξει ότι το μπλοκ θα χάσει τον στόχο του για ανανεώσιμες πηγές το 2030 έως και κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Η Simson είπε ότι η Επιτροπή θα δώσει ώθηση έργα καθαρής ενέργειας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για να διασφαλίσει ότι η οικονομική κρίση που προκαλείται από την πανδημία δεν θα αποτρέψει τους πράσινους στόχους της.

«Στο πλαίσιο της κρίσης και της πτώσης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα θα συνεχιστεί», δήλωσε η Simson.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη της νέας ικανότητας ανανεώσιμης ενέργειας θα επιβραδυνθεί για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες φέτος, καθώς η πανδημία προκαλεί χρηματοδοτικές προκλήσεις και καθυστερεί την κατασκευή έργων. Παράλληλα, εκτιμά ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ανακάμψουν το επόμενο έτος στο επίπεδο που επιτεύχθηκε το 2019, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη συνεχή υποστήριξη των κυβερνήσεων.

Οι χώρες ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρήσουν περαιτέρω τα πολιτικά τους σχέδια καθώς η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει αυστηρότερους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το επόμενο έτος, καθώς προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ έως το 2050.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider