Ηλεκτροκίνηση: Σημαντικός ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα για να μην χαθεί το momentum

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλεκτροκίνηση: Σημαντικός ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα για να μην χαθεί το momentum
Διαδικτυακή συζήτηση συνδιοργάνωσαν η ΗΑΕΕ και το insider.gr.

Τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση και η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου αποτελούν μεν ένα βασικό βήμα αλλά πρέπει να συντονιστεί και ο ιδιωτικός τομέας με την προώθηση της καθαρής κινητικότητας, η οποία όπως είναι γνωστό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) σε συνεργασία με το Insider.gr. Στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση & Κυκλική Οικονομία: Το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης» συμμετείχαν οι κ.κ. Γιώργος Κρεμλής, Σύμβουλος Πρωθυπουργού για Θέματα Περιβάλλοντος, Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Κασιμάτης, Σύμβουλος Επενδύσεων, οι οποίοι μεταξύ άλλων ανέλυσαν τις «λεπτομέρειες» «που θα κάνουν τη διαφορά» όσον αφορά στη βιώσιμη κινητικότητα.

Κασιμάτης: Ο ιδιωτικός τομέας να θεσπίσει και ο ίδιος εργαλεία όπως έκανε και η Πολιτεία

«Η βούληση της κυβέρνησης να δώσει σημαντικό ρόλο στην ηλεκτροκίνηση είναι σαφώς καταγεγραμμένη», σημείωσε ο κ. Κασιμάτης μιλώντας για τις προεκτάσεις της κυκλικής οικονομίας και τον χρηματοδοτικών προγραμμάτων (πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ΕΣΠΑ κλπ) σε τομείς βιώσιμης ανάπτυξης όπως είναι η ηλεκτροκίνηση.

«Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι μια απλή λέξη. Είναι ένα πλέγμα κινήτρων και δράσεων που έχει ως στόχο την μετάβαση σε μια εποχή χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ο ιδιωτικός τομέας είναι σημαντικός. Έχει αναδειχθεί μέσα από μια σειρά εθνικών και διεθνών μελετών ότι το βασικό κίνητρο που πρέπει να δίνεται είναι οικονομικό. Τα ηλεκτρικά οχήματα είθισται να είναι ακριβά. Προφανώς αυτό θα ξεπεραστεί. Η βούληση πρέπει να περάσει μέσω των stakeholders. Δεν μπορεί το κράτος να θεσμοθετεί κίνητρα αλλά να μην ακολουθεί ο ιδιωτικός τομέας. Να δημιουργηθούν προγράμματα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων από ιδιώτες, δήμους, αυτοκινητοβιομηχανίες, μέσω της Ένωσης Τραπεζών, μέσω περιφερειακών προγραμμάτων με αιχμή π.χ τα μικρά οχήματα για βοήθεια στο σπίτι, τα απορριμματοφόρα. Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να θεσπίσει και ο ίδιος εργαλεία ανάλογα με εκείνα που έχει θεσπίσει η Πολιτεία. Στην εποχή της πανδημίας, η ατμόσφαιρα καθάρισε σε σημαντικό βαθμό. Αυτό δείχνει ότι εάν επιτύχουμε τη μετάβαση στην κινητικότητα χαμηλών εκπομπών, θα βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας. Η ηλεκτροκίνηση έχει μπει στην πρίζα και ολοκληρώνεται.

Εξετάζεται το θέμα αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων για τους βουλευτές

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κρεμλής επανέλαβε ότι στο ΕΣΕΚ, η ηλεκτροκίνηση αποτελεί προτεραιότητα.
«Για την ηλεκτροκίνηση υπάρχουν εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρικούς φορτιστές, είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί. Υπάρχουν πρωτοβουλίες και από γραφείο του πρωθυπουργού και για αγορά ηλεκτροκίνητων και για τους βουλευτές του λεκανοπεδίου. Έχει σημασία να διευρυνθεί το δίκτυο φορτιστών», σημείωσε σχετικά.

Παπαστεργίου: Ηλεκτροκίνηση ναι, αλλά με καθαρή ενέργεια

Ο κ. Παπαστεργίου ανέδειξε το ρόλο της πηγής ενέργειας που θα χρησιμοποιηθεί στην ηλεκτροκίνηση σημειώνοντας ότι τα ηλεκτροκίνητα θα πρέπει να τροφοδοτούνται με καθαρή ενέργεια. «Πριν από την ηλεκτροκίνηση, πρέπει να εξετάσουμε το κομμάτι της παραγωγής ενέργειας. Είναι ένα πακέτο πραγμάτων, αφορούν στην ηλεκτροκίνηση αλλά με παράλληλη προώθηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ίσως θα ωφελούσε μια μικρή χρηματοδότηση του κράτους προς τους δήμους για την κατασκευή τέτοιων σταθμών (εκτός από τη δανειοδότηση)», επεσήμανε.

Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής του Insider.gr, Δημήτρης Πεφάνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider