EastMed: Ο ρόλος των ελληνικών υδρογονανθράκων, της ΔΕΠΑ και της ΕΔΕΥ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
EastMed: Ο ρόλος των ελληνικών υδρογονανθράκων, της ΔΕΠΑ και της ΕΔΕΥ
Η Ελλάδα δεν πρέπει να αρκεστεί σε έναν διαμετακομιστικό ρόλο, λέει η αγορά.

Στο ρόλο που θα διαδραματίσει η Ελλάδα εφόσον υλοποιηθεί το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στο 3ο ΙΕΝΕ Webinar, το οποίο είχε ως στόχο την ανάδειξη των επιπτώσεων από την κρίση του κορονοϊού στον ενεργειακό τομέα και πιο συγκεκριμένα στις Έρευνες Υδρογονανθράκων στη χώρα.

Στη διαδικτυακή συζήτηση, ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, έθεσε το θέμα της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα στις αρχές του έτους με την Κύπρο και το Ισραήλ και κάλεσε τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν το ρόλο της Ελλάδας σε περίπτωση μάλιστα που δεν αξιοποιηθούν ενδεχόμενα εγχώρια κοιτάσματα (κάτι που θα απέρρεε από το πάγωμα των ερευνών στη χώρα). Η Τερέζα Φωκιανού, πρόεδρος της Flow Energy και της Επιτροπής Υδρογονανθράκων του ΙΕΝΕ αφού εξέφρασε επιφυλάξεις αναφορικά με την ολοκλήρωση του έργου σημείωσε ότι «ακόμη και αν γίνει, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παίξει διαμετακομιστικό ρόλο. Θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε δικά της αποθέματα προκειμένου να διαδραματίσει το ρόλο που της ταιριάζει. Αν βρούμε για παράδειγμα αέριο νότια της Κρήτης, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει όφελος να παίξει απλώς διαμετακομιστικό ρόλο».

Μπασιάς: Σε σωστή κατεύθυνση η απορρόφηση της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων από την ΕΔΕΥ

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση αναφορικά με την πρόσφατη απορρόφηση της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων από την ΕΔΕΥ (και στην πιθανότητα να υποτιμηθεί το upstream και να μπει σε δεύτερη μοίρα λόγω της πρωτοκαθεδρίας που μπορεί να έχουν τα διεθνή έργα, δηλαδή οι αγωγοί), ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς, σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη είναι προς την σωστή κατεύθυνση καθώς η βιομηχανία ακολουθεί μια αρχή, θέλει να είναι και στις «δύο άκρες του σωλήνα», δηλαδή να εμπλέκεται και σε αυτό που μπαίνει, δηλαδή στην παραγωγή αλλά να φθάνει μέχρι και την διύλιση. «Το θέμα αυτό με την ΔΕΠΑ δεν είναι κάτι καινούριο. Έχει τεθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Δεν είναι άσχημο να συμβεί, υπό την προϋπόθεση ότι δεν χαλάς την εικόνα της διαχείρισης, της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Νικολάου: Ο EastMed έχει να ανταγωνιστεί την πιο φιλική αγορά της Αιγύπτου

Ο Δρ. Ν. Νικολάου, αντιπρόεδρος, της Energean Ελλάδος, αναφερόμενος στον αγωγό υπογράμμισε το ρόλο της Αιγύπτου και σημείωσε ότι η συγκεκριμένη χώρα έχει υποδομές, είναι ανταγωνιστική και εκεί οδηγούνται οι εταιρείες καθώς το περιβάλλον είναι πιο φιλικό για αυτές. «Ο EastMed έχει να ανταγωνιστεί αυτή την αγορά, θέλει την παραγωγή, σήμερα είναι ένα γεωπολιτικό σχέδιο και αν υλοποιηθεί θα ωθούσε στην εκμεταλλευσιμότητα κοιτασμάτων που θα μπορούσαμε να έχουμε στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι διαμετακομιστής. Αν γίνουν έρευνες, αυτές θα βοηθήσουν και στην εκμεταλλευσιμότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider