Πώς θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ
Πριν ανοίξει το data room αναμένεται να έχει προχωρήσει η απόκτηση του 20% στο FSRU Αλεξανδρούπολης από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τα ΕΛΠΕ.

Οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις θα καθορίσουν τα αποτελέσματα του ΤΑΙΠΕΔ για το 2020. Σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, οι διαγωνισμοί για τις …δίδυμες ΔΕΠΑ (Εμπορίας και Υποδομών), αλλά και των ΕΛΠΕ αναμένεται να δώσουν …τον παλμό των ιδιωτικοποιήσεων τον επόμενο χρόνο.

Ειδικότερα, για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου. Παράλληλα, θα τρέχουν και οι διαδικασίες για την απόκτηση από τη ΔΕΠΑ του 20% στον FSRU Αλεξανδρούπολης. Η προσδοκία είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι να ανοίξει το data room. Στόχος είναι το μερίδιο στον FSRU Αλεξανδρούπολης να εμπλουτίσει την προίκα της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία επίσης περιλαμβάνει την ΕΠΑ Αττικής, εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG, μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας, ανεφοδιασμός οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο κλπ.

Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ενδιαφέρονται Έλληνες και ξένοι παίκτες όπως οι Eni, Edison, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όμιλος Κοπελούζου (σε σύμπραξη με την τσεχική ΚΚCG) και βεβαίως και τα ΕΛΠΕ, τα οποία έχουν ως στόχο να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας καθώς σήμερα η εταιρεία διύλισης ελέγχει το 35% της ΔΕΠΑ.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, σχεδιάζεται να μπει ειδικός όρος στον διαγωνισμό, σύμφωνα με τον οποίο εάν τα ΕΛΠΕ δεν αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο, θα δεσμεύεται ο πλειοδότης επενδυτής να εξαγοράσει και το ποσοστό των Ελληνικών Πετρελαίων με discount.

Σχετικά με τη ΔΕΠΑ Υποδομών, της οποίας η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 100% των μετοχών της έχει ήδη ξεκινήσει, αναμένεται επίσης μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όσο για τα ΕΛΠΕ, όπως διαφαίνεται, δεν έχει ακόμη κλειδώσει ο τρόπος που θα γίνει η αποκρατικοποίηση (δηλαδή αν θα πάει μέσω Χρηματιστηρίου ή όχι). Όλες οι προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι, ακόμη και εκείνο της τμηματικής πώλησης μεριδίων από το 35% που κατέχει το Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι οι διαδικασίες θα καθυστερήσουν και σίγουρα δεν προβλέπονται νεότερα τους πρώτους μήνες του 2020.

Μπροστά μπαίνει και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στην Καβάλα. Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Σε κάθε περίπτωση, για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες εκκρεμεί ακόμη η έκδοση μιας ΚΥΑ καθώς και μιας απόφασης από τη ΡΑΕ για την ανάκτηση από την εσωτερική αγορά, μέρους του απαιτούμενου εσόδου της αποθήκης φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider