Bloomberg: Οι κυψέλες καυσίμου ίσως να προτιμούν τη θάλασσα αντί για την ξηρά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Οι κυψέλες καυσίμου ίσως να προτιμούν τη θάλασσα αντί για την ξηρά
Στις κυψέλες καυσίμου στρέφονται οι κατασκευαστές πλοίων.

Οι κυψέλες καυσίμου μπορεί μέχρι στιγμής να απέτυχαν στην ξηρά… αφού δεν κατάφεραν να τροφοδοτήσουν αυτοκίνητα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ελπίδες να πετύχουν στη θάλασσα. Η Bloom Energy, η εταιρεία κατασκευής κυψελών καυσίμου θα συνεργαστεί με τη Samsung Heavy Industries, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής πλοίων παγκοσμίως, για την ανάπτυξη φορτηγών πλοίων που κινούνται με κυψέλες που βασίζονται στην ηλεκτροχημική αντίδραση για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Τα φορτηγά πλοία συνήθως κινούνται με βαρύ μαζούτ αλλά ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός έχει επιβάλει κανονισμούς που απαιτούν χαμηλότερες εκπομπές στη θάλασσα από το επόμενο έτος.

«Υπάρχει σαφώς μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης για τους κατασκευαστές πλοίων να μειώσουν τις εκπομπές», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Preeti Pande, αντιπρόεδρος της στρατηγικής ανάπτυξης της αγοράς Bloom. «Μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους που πρέπει να εκπληρώσει η ναυτιλιακή βιομηχανία. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό σήμερα», πρόσθεσε.

Οι κυψέλες καυσίμου της Bloom - που συνήθως χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία κτιρίων και κέντρων δεδομένων - λειτουργούν με φυσικό αέριο, αν και μπορούν να ρυθμιστούν να χρησιμοποιούν υδρογόνο. Όταν λειτουργούν με φυσικό αέριο, παράγουν πολύ λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από ό, τι θα έκαιγε το καύσιμο σε μια μηχανή. Ακόμη δεν παράγουν ρύπους παρόμοιους με εκείνους που πλήττουν τα λιμάνια. Άλλες εταιρείες διερευνούν τη χρήση κυψελών καυσίμου σε σκάφη, αν και η εφαρμογή τους βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Τα πλοία που κινούνται με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου αναπτύσσονται στη Νορβηγία και στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

Πέρυσι, η εταιρεία βιομηχανικής τεχνολογίας ABB ανακοίνωσε μια προσπάθεια με νορβηγικό ερευνητικό ίδρυμα για τη μελέτη εφαρμογών κυψελών καυσίμου για εμπορικά και επιβατηγά πλοία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider