Σχέδιο για επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ για την τρέχουσα δεκαετία έχει δρομολογήσει ο ΑΔΜΗΕ, με στόχο να συνδράμει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, το εμβληματικότερο έργο που αυτή τη στιγμή διεξάγει ο ΑΔΜΗΕ είναι η ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Αττική και την Κρήτη.

«Ταυτόχρονα, γίνεται ένας αγώνας προκειμένου να καταστεί η Θεσσαλονίκη περιφερειακό κέντρο ελέγχου των ηλεκτρικών συστημάτων μεταφοράς ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ιταλίας», σημείωσε ο κ. Μανουσάκης, στη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Πίσω από τα αρχικά ΑΔΜΗΕ βρίσκονται πολύ σημαντικά πράγματα για τον καταναλωτή. Αν τα νησιά μας ήταν διασυνδεδεμένα αυτή την ώρα με υποθαλάσσια καλώδια θα γλύτωναν οι καταναλωτές, οι φορολογούμενοι, όλοι μας, πολλά λεφτά, κάθε χρόνο» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το ποσό που δίνουν είναι «700 με 800 εκατ. ευρώ, επειδή δεν υπάρχουν διασυνδέσεις των νησιών», τόνισε ο υπουργός.

«Μία από τις δουλειές του ΑΔΜΗΕ είναι να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και αυτή είναι και η κατεύθυνση της κυβέρνησης και βεβαίως μια άλλη βασική δουλειά είναι τα δίκτυα που συνδέουν την Ελλάδα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις γειτονικές μας χώρες. Αυτό θα μας επιτρέψει να μπούμε δυναμικά στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και αυτό σημαίνει ουσιαστική ενεργειακή, αλλά και οικονομική αναβάθμιση της χώρας», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.