ΟΠΕΚ: Δεδομένη η μείωση της παραγωγής-Η Ρωσία έχει τον τελευταίο λόγο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΠΕΚ: Δεδομένη η μείωση της παραγωγής-Η Ρωσία έχει τον τελευταίο λόγο
Βουτιά 5% έκαναν οι τιμές του πετρελαίου μετά το μήνυμα του ΟΠΕΚ.

Μείωση στην παραγωγή η οποία θα είναι μικρότερη από τα 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα που προβλεπόταν αρχικά εξετάζουν τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) τα οποία συνεδριάζουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Βιέννη. Τον τελευταίο λόγο (ο οποίος θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα), τον έχει η Ρωσία η οποία θα συναντηθεί την Παρασκευή με τα μέλη του καρτέλ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ-Φάλι,ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του προσπαθούν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου αλλά δεν θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός με τη Ρωσία.

Υπήρχαν προσδοκίες για μία συνολική μείωση της παραγωγής μεταξύ 1 και 1,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα, αλλά ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Χαλίντ αλ-Φαλίχ, δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση ότι η ομάδα «ΟΠΕΚ+» θα είναι ευτυχής με μία μείωση 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα.
Τα μέλη του καρτέλ είναι έτοιμα να αγνοήσουν τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για να διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή.

Πάντως, την Πέμπτη το μεσημέρι, η προθεσμιακή τιμή του μπρεντ υποχωρεί κατά 2,72 δολάρια στα 58,84 δολάρια το βαρέλιενώ η προθεσμιακή τιμή του αμερικανικού αργού σημειώνει πτώση στα 50,57 δολάρια το βαρέλι. Τόσο η τιμή του μπρεντ όσο και του αμερικανικού αργού έχουν μειωθεί 30% στο τρέχον τρίμηνο.

Η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 4,1% από τα μέσα του 2018, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, φθάνοντας τα 33,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η παραγωγή πετρελαίου από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου (ΟΠΕΚ, Ρωσία και ΗΠΑ) αυξήθηκε κατά 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το τέλος του 2017 στα 56,38 εκατ. βαρέλια, καλύπτοντας σχεδόν το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider