Τα επόμενα βήματα στο λιανεμπόριο και το «κλειδί» των self tests

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα επόμενα βήματα στο λιανεμπόριο και το «κλειδί» των self tests
Προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών αναμένεται να βοηθήσει και η υποχρεωτική διενέργεια των self tests στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο,

Το επόμενο στοίχημα για το λιανεμπόριο που επαναλειτουργεί από την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, είναι η άρση των περιορισμών του click away και click inside, όσο μάλιστα πλησιάζουμε προς το Πάσχα και η αγωνία των εμπόρων για τον εορταστικό τζίρο μεγαλώνει.

Η ικανοποίηση για την επαναλειτουργία των καταστημάτων είναι δεδομένη ωστόσο οι έμποροι βλέπουν πως οι καταναλωτές παραμένουν διστακτικοί στις αγορές τους και οι περιορισμοί στην αγορά με τα προκαθορισμένα ραντεβού δεν επιτρέπει την αύξηση της αγοραστικής κίνησης και την τόνωση των εσόδων στα ταμεία των επιχειρήσεων.

Ήδη πάντως η άρση του περιορισμού των 20 ατόμων εντός των καταστημάτων από αυτή την εβδομάδα έχει δώσει, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, «ανάσα» στις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα ενώ το «πράσινο φως» αναμένουν από την πλευρά τους και τα εμπορικά κέντρα που παραμένουν κλειστά.

Επί τάπητος την Παρασκευή η παύση των ραντεβού και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων

«Ο εμπορικός κόσμος έχει δίκιο να ζητά την ευκολότερη πρόσβαση στα καταστήματα» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας την Τρίτη στον ΣΚΑΪ επαναλαμβάνοντας παράλληλα την πρόταση που είχε διατυπώσει το υπουργείο προς τους λοιμωξιολόγους από την περασμένη Παρασκευή για παύση των ραντεβού στο λιανεμπόριο αλλά και για άνοιγμα των εμπορικών κέντρων.

Πάντως οι συγκεκριμένες εισηγήσεις οι οποίες την περασμένη εβδομάδα δεν έγιναν δεκτές από την Επιτροπή αναμένεται να βρεθούν εκ νέου επί τάπητος την προσεχή Παρασκευή ώστε ισχύσουν από την επόμενη εβδομάδα. Εάν όχι από τη Δευτέρα, πάντως πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία αποτελεί έτσι κι αλλιώς «ορόσημο» για την αγορά.

Προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών αναμένεται να βοηθήσει και η υποχρεωτική διενέργεια των self tests στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο με τον κ. Γεωργιάδη μάλιστα να κάνει λόγο για «αγώνα δρόμου» της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης για την επέκταση τους και σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων. Τα self tests άλλωστε εκτιμάται πως θα είναι και το «κλειδί» τόσο για την περαιτέρω άρση των περιορισμών στην αγορά όσο και για την επανεκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων.

Οι έμποροι από την πλευρά τους βλέπουν θετικά τη διενέργεια self tests στους εργαζομένους του κλάδου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως είναι υπέρ σε κάθε μέτρο που βοηθά το λιανεμπόριο να λειτουργεί με ασφάλεια και διασφαλίζει ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά. «Η καθιέρωση υποχρεωτικής διενέργειας των self tests και στους εργαζομένους του λιανεμπορίου είναι ένα πρώτο σοβαρό βήμα προς την "επόμενη ημέρα"» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης.

Άλλωστε τόσο οι έμποροι όσο και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τονίζουν πως όλες αυτές τις μέρες λειτουργίας των καταστημάτων τα μέτρα προστασίας στις επιχειρήσεις τηρούνται ευλαβικά και πως κατά τους ελέγχους που έχουν γίνει δεν έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις. Έτσι το ζητούμενο πλέον για όλες τις πλευρές είναι η αγορά να συνεχίσει να λειτουργεί με ασφάλεια μεν αλλά με όσο το δυνατό λιγότερους περιορισμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider