Ανέβασαν ρολά τα καταστήματα - Η πρώτη εικόνα από την αγορά

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανέβασαν ρολά τα καταστήματα - Η πρώτη εικόνα από την αγορά
Με click away και click inside, προκαθορισμένο ραντεβού, sms στο 13032 και χρονικό περιορισμό 3 ωρών, άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα. Εξαίρεση αποτελούν οι περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης με τους εμπόρους να αντιδρούν έντονα στην αιφνιδιαστική απόφαση, λίγο πριν την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους.

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι έμποροι από τις πρώτες ώρες επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με την ελπίδα να βάλουν έσοδα στα ταμεία τους έπειτα από αρκετό ενόψει και της πασχαλινής περιόδου. Τα εμπορικά καταστήματα ανέβασαν σήμερα από σήμερα ρολά, σε νέο πλαίσιο περιορισμών που ισχύουν στην αγορά. Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη τα οποία παραμένουν κλειστά με τις αντιδράσεις των εμπόρων στις παραπάνω περιοχές να συνεχίζονται, παρά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα δοθεί σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές. Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα μάλιστα αρκετοί έμποροι άνοιξαν το πρωί τις πόρτες των καταστημάτων τους, χωρίς ωστόσο να υποδέχονται πελάτες, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους.

«Είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι ανοίξαμε έπειτα από τόσο καιρό, όλα εξελίσσονται ομαλά από το πρωί με τα ραντεβού που έχουν κλείσει οι καταναλωτές από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το άνοιγμα» σημειώνει στο insider.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης. Εκφράζει ωστόσο τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι τα καταστήματα παραμένουν κλειστά σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη.

Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη έμποροι, καταναλωτές και η Πολιτεία πρέπει να φροντίσουν για την τήρηση των μέτρων στην αγορά ώστε η πρώτη εβδομάδα της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου να δώσει το παράδειγμα για την επανέναρξη και άλλων δραστηριοτήτων.

Αρκετά καταστήματα άνοιξαν σήμερα με τα προϊόντα τους σε μεγάλες προσφορές καθώς οι έμποροι θέλουν να πουλήσουν το αδιάθετο εμπόρευμα που έχει μείνει στα ράφια τους όσο καιρό ήταν κλειστά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές μεγάλες αλυσίδες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το click inside λόγω του ανώτατου ορίου των 20 ατόμων που ισχύει εντός των καταστημάτων ανεξαρτήτως τ.μ. της επιχείρησης. Πηγές της αγοράς σημείωναν στο insider.gr πως η λειτουργία τους κρίνεται ασύμφορη καθώς τα λειτουργικά έξοδα παραμένουν μεγάλα και ο αριθμός των πελατών θα είναι σημαντικά μειωμένος.

Πώς λειτουργούν τα καταστήματα

Τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν με τις μεθόδους click away και click inside, έπειτα από προκαθορισμένο ραντεβού, sms στο 13032 και χρονικό περιορισμό 3 ωρών. Προβλέπεται επίσης προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 20:30 από Δευτέρα έως Σάββατο ενώ δεν επιτρέπεται η λειτουργία την Κυριακή.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά κέντρα (mall), τα εκπτωτικά καταστήματα (οutlet) και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" (shops in a shop) στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, όπως η Αττική, θα παραμείνουν κλειστά, ενώ στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο click away.

Η διαδικασία για τις αγορές και το νέο sms

Οι καταναλωτές που θέλουν να επισκεφθούν ένα κατάστημα θα πρέπει αρχικά να κλείσουν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά ραντεβού και να επιλέξουν ανάλογα και με τη δυνατότητα που δίνει το κατάστημα, εάν θα το παραλάβουν έξω (click away) ή θα μπουν μέσα για ψωνίσουν ή ακόμη και να δοκιμάσουν το προϊόν (click inside). Η καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού θα γίνεται από την επιχείρηση και θα αποστέλλεται στον πελάτη αποδεικτικό εγγράφου της αγοράς είτε ηλεκτρονικά είτε με sms στο οποίο θα υπάρχουν επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης και χρονικό διάστημα παραλαβής.

Στη συνέχεια ο καταναλωτής, αφού λάβει αποδεικτικό του ραντεβού του θα πρέπει να στείλει sms με το ονοματεπώνυμό του στον νέο πενταψήφιο 13032 για τη μετάβασή του στο κατάστημα. Από εκείνη την ώρα θα έχει στη διάθεσή του 3 ώρες για να πραγματοποιήσει τις αγορές του. Στο τρίωρο αυτό μπορεί να έχει κλείσει και παραπάνω του ενός ραντεβού ενώ σημειώνεται πως για τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Στο 13032 οι καταναλωτές μπορούν να στείλουν μόνο ένα sms την ημέρα καθώς σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να στείλει δεύτερο μήνυμα λαμβάνει την απάντηση «η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως». Τα δύο απαντητικά μηνύματα, από την επιχείρηση που επιβεβαιώνει το ραντεβού και από το 13032, πρέπει να αποθηκευτούν καθώς μπορεί να ζητηθούν σε ενδεχόμενο έλεγχο.

Η παραλαβή των προϊόντων στο κατάστημα θα γίνεται μόνο από ένα άτομο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Στην περίπτωση της παραλαβής εκτός καταστήματος (click away) ισχύουν: τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο μέτρων μεταξύ πελατών, 9 άτομα μέγιστος αριθμός στην αναμονή και 10 λεπτά μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής. Στην παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside) η επιχείρηση έχει υποχρέωση για ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται. Εντός του καταστήματος, τηρείται η αναλογία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό των 20 ατόμων.

Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ

Στις αγορές στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός των διαδημοτικών μετακινήσεων και του ορίου των 2 χλμ. όπως και το sms στο 13033 με κωδικό 2. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος μένει πχ. στο κέντρο της Αθήνας και θέλει να ψωνίσει ρούχα στο Χαλάνδρι μπορεί να μεταβεί με τον 13032 αλλά δεν μπορεί στη συνέχεια να ψωνίσει και στο σούπερ μάρκετ της ίδιας περιοχής. Πρέπει να στείλει νέο sms στο 13033 και να επισκεφθεί σούπερ μάρκετ της περιοχής του τόπου κατοικίας ή εντός 2 χλμ.

Μετά το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου επιστρέφουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα εκείνα για τα οποία είχε απαγορευτεί η πώληση τους, όπως ηλεκτρικές συσκευές, ενδύματα, παιχνίδια, βιβλία κτλ. Εξαίρεση αποτελούν τα σούπερ μάρκετ σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα, όπου θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση πώλησης των παραπάνω προϊόντων. Υπενθυμίζεται τέλος ότι για τα σούπερ μάρκετ εξακολουθεί να υπάρχει ο περιορισμός των διαδημοτικών μετακινήσεων και του ορίου των 2 χλμ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider