Οι άνθρωποι πίσω από τα Mon Kulur γεννήθηκαν μέσα στο αλεύρι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι άνθρωποι πίσω από τα Mon Kulur γεννήθηκαν μέσα στο αλεύρι
Μιλήσαμε με τον Θοδωρή και τον Στάθη Καραδήμα για το πώς έχτισαν την πρώτη αλυσίδα κουλουριών στην Ελλάδα.

Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης κι ένα φρέντο εσπρέσο σκέτο. Αυτό είναι το πρωινό μου τους τελευταίους μήνες. Παρκάρω κάθε μέρα με αλάρμ μπροστά από το Mon Kulur στην Μεσογείων, στο ύψος της πλατείας της Αγίας Παρασκευής, γύρω στις δέκα παρά τέταρτο και λίγα λεπτά αργότερα καταπίνω τις πρώτες ρουφηξιές από τον καφέ μου όσο τρώω το κρατσανιστό μου κουλούρι μέσα στο αμάξι.

Μπορεί αυτή η διαδικασία να επαναλαμβάνεται σχεδόν μηχανικά εδώ και μήνες κι εγώ να απολαμβάνω καθημερινά άκοπα το πρωινό μου, αλλά από πίσω κρύβεται πολλή δουλειά και μεράκι. Δουλειά και μεράκι που αποδεικνύονται και από το γεγονός πως νέα καταστήματα Mon Kulur ξεπηδούν συνεχώς σε διάφορα σημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Προκειμένου να έχω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το ποιος βρίσκεται πίσω από το πρωινό μου, αλλά και το πώς ένα κατάστημα που πουλάει δεκάδων ειδών κουλούρια, χυμούς και καφέδες έγινε μία από τις πιο πετυχημένες αλυσίδες στο χώρο της εστίασης στη χώρα, ήρθα σε επαφή με τους ανθρώπους που άνοιξαν το πρώτο Mon Kulur: τον Θοδωρή και τον Στάθη Καραδήμα, τα αδέρφια που είναι μόλις 30 και 34 ετών αντίστοιχα.

insider

Ποιο είναι το background σας; Είχατε σχέση με την εστίαση πριν ανοίξετε το πρώτο Mon Kulur;

Θ.Κ.: «Είμαστε φουρναρέοι από οικογένεια. Πρώτος ξεκίνησε ο παππούς μας, στη συνέχεια ανέλαβε ο πατέρας μας και τώρα εμείς. Κάποια στιγμή προκειμένου να φύγουμε από τη νυχτερινή καθημερινή δουλειά, ο Στάθης βρήκε ένα μαγαζί στην Νοσηλευτική, στην Παπαδιαμαντοπούλου, όπου ανοίξαμε το πρώτο Mon Kulur».

Σ.Κ.: «Γεννηθήκαμε μέσα στο αλεύρι και τους φούρνους. Αυτή είναι η πρώτη μας ανάμνηση. Οι δικοί μας δούλευαν ατελείωτες ώρες. Το σπίτι το είχαν μόνο για ύπνο. Έχουμε φωτογραφίες όπου οι γονείς μας είχαν τη στράτα μας μέσα στον φούρνο.

Το πρόγραμμα του φούρνου είναι ζόρικο. Το ωράριο των περισσότερων ανθρώπων ξεκινά στις 10 και τελειώνει στις 4. Ε το δικό μας στον φούρνο ξεκινούσε στις 3 τα χαράματα και ολοκληρωνόταν στις 11 το πρωί. Από τις 11 και μετά ξεκινούσε ο ελεύθερος μας χρόνος. Ελεύθερος χρόνος που στην ουσία οι άλλοι άνθρωποι τον έχουν το βράδυ. Όταν σχολάς στις 11 και πέφτεις για ύπνο το αργότερο στις 8 το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να πας για φαγητό ή για ένα καφέ με ένα φίλο, που το πιο πιθανό είναι να δουλεύει εκείνη την ώρα». 

Πότε ανοίξατε το πρώτο κατάστημα και πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Θ.Κ.: «Το πρώτο Mon Kulur το ανοίξαμε το 2014. Σήμερα έχουν φτιαχτεί 21 μαγαζιά ενώ είναι υπό κατασκευή κι άλλα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Ναύπακτο. ‘Εχουμε κρατήσει ένα εταιρικό (στο Γουδί) και τα υπόλοιπα τα έχουμε δώσει franchise».   

Σ.Κ.: «Η ιδέα για την δημιουργία του Mon Kulur γεννήθηκε από τα δικά μας πρωινά στον φούρνο. Πηγαίνοντας στο μαγαζί το πρώτο πράγμα που θέλαμε να κάνουμε ήταν να πιούμε ένα καφέ. Επίσης το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που βγαίνουν από τον φούρνο. Έτσι δημιουργήσαμε ένα πρωινό βασισμένο στον καφέ και το κουλούρι σε αντίθεση με τα περισσότερα καταστήματα που βασίζονται στην τυρόπιτα, η οποία είναι συνήθως κατεψυγμένη».

insider

Πόσα διαφορετικά κουλούρια βρίσκεις κανείς στα καταστήματά σας;

Σ.Κ.: «Όταν πρωτοανοίξαμε είχαμε γύρω στα 30 διαφορετικά ήδη κουλουριών. Τώρα έχουμε χάσει το μέτρημα. Πρέπει να έχουμε πάνω από τα διπλάσια, ενώ προσθέτουμε συνεχώς νέους κωδικούς. 

Όλα όσα προσφέρουν τα Mon Kulur είναι φρέσκα. Ακούμε τις ανάγκες του κόσμου και του προσφέρουμε ό,τι ζητήσει. Καμιά φορά μάλιστα πριν καν το ζητήσει. Και όποτε χρειαστεί, σηκώνουμε τα μανίκια και μπαίνουμε στο εργαστήριο».

Πόσο κόσμο απασχολείτε;

Σ.Κ: «Απασχολούμε πάνω από 150 άτομα, ενώ ανοίξαμε δέκα καταστήματα μόλις σε ένα χρόνο που ασχολούμαστε με το franchising. Το βασικό κριτήριο επιλογής των συνεργατών μας είναι να είναι νέοι άνθρωποι και να τους αρέσει αυτό που κάνουν. Λειτουργούμε μαζί τους σαν οικογένεια. Αν το καινούργιο σώμα δεν έχει ίδιες αξίες με μας τότε είναι δύσκολο να δέσει η μαγιά αφού δεν θα καταφέρνουμε αυτό που μας λέει ο κόσμος πως τα καταστήματα μας είναι γειτονιάς και όχι μια απρόσωπη αλυσίδα».

insider

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Θ.Κ.: «Ανοίγουμε νέα καταστήματα σε Λάρισα, Γιάννενα, Πάτρα και τους επόμενους μήνες και στην Κύπρο. Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε μια ανορθόδοξη επέκταση της αλυσίδας. Σκοπός μας είναι να έχουμε πολύ καλά προϊόντα και να είμαστε αρεστοί στον κόσμο. Να έχουν ανταπόκριση οι ώρες που τρώμε στη δουλειά και στην εκπαίδευση, στον κόσμο. 

Συζητάμε το ενδεχόμενο να βγούμε κι εκτός Ελλάδας. Πρέπει όμως πρώτα να εδραιωθούμε στην Ελλάδα, όχι με τον αριθμό αλλά με την ποιότητα και με την αναγνώριση του κόσμου. Όταν δούμε ότι πατάμε γερά στα πόδια μας, τότε ναι θα βγούμε στο εξωτερικό. Είμαστε άνθρωποι που δεν θέλουμε να ξεφεύγουμε από τον στόχο μας. Με τον ίδιο τρόπο σκέφτονται και οι άνθρωποι που συνεργαζόμαστε στα διάφορα καταστήματα». 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα καταστήματα Mon Kulur επισκεφτείτε το site τους ή τη σελίδα τους στο Facebook.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider