Τι αλλάζει στα σούπερ μάρκετ λόγω κορονοϊού

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στα σούπερ μάρκετ λόγω κορονοϊού
Η αύξηση της κίνησης στα σούπερ μάρκετ, η τροφοδοσία της αγοράς και οι συζητήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αλλαγές στα ψώνια του σούπερ μάρκετ έφεραν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με την αγορά να προετοιμάζεται για το επόμενο διάστημα ώστε να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων.

Τα στοιχεία της εταιρείας IRI δείχνουν ότι την εβδομάδα από 24 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου, δηλαδή πριν από την Καθαρά Δευτέρα όταν και καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα, σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων σε αξία στα προϊόντα σταθερού barcode (FMCG και Bazaar) κατά 35,7% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη εβδομάδα πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Παράλληλα η αύξηση πωλήσεων σε αξία της συγκεκριμένης εβδομάδας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ημερολογιακή εβδομάδα είναι 41,8%.

Στέλεχος της αγοράς περιγράφοντας στο insider.gr τη συμπεριφορά των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ το τελευταίο διάστημα επισημαίνει, ότι τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας η αύξηση σε κάποιους κωδικούς και κυρίως σε τρόφιμα μακράς διάρκειας, αντισηπτικά και είδη προσωπικής υγιεινής άγγιξε και το 40%. Έπειτα από δύο μέρες υπήρξε μία πτώση έως και 5%, καθώς αρκετοί είχαν εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα, ενώ στη συνέχεια η κίνηση επανήλθε στους καθημερινούς ρυθμούς. Τις τελευταίες μέρες ωστόσο άρχισε να παρατηρείται εκ νέου μια αύξηση.

Όσον αφορά στην επάρκεια των προϊόντων και την τροφοδοσία της αγοράς, όλες οι πλευρές (φορείς, υπουργείο, επιχειρήσεις) διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα.

Αυτή τη στιγμή πρόβλημα με την επάρκεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχει μόνο στα αντισηπτικά (υγρά χεριών, μαντηλάκια, κτλ.) καθώς η ζήτηση των τελευταίων ημερών ήταν τεράστια.

Πηγές της αγοράς σημειώνουν, ότι σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα η τροφοδοσία γίνεται κανονικά και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήταν προετοιμασμένες φροντίζοντας να αυξήσουν εγκαίρως τις παραγγελίες τους και να έχουν αποθέματα στις αποθήκες τους.

Διεύρυνση του ωραρίου για την τροφοδοσία ζητούν τα σούπερ μάρκετ

Εκπρόσωποι των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ μάλιστα,οι οποίοι συναντήθηκαν την Τετάρτη με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ΠαναγιώτηΣταμπουλίδη ζήτησαν να διευρυνθεί το ωράριο τροφοδοσίας, έτσι ώστε να γίνει πιο ομαλή η τροφοδοσία των καταστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα το υπουργείο φαίνεται να αποδέχεται το συγκεκριμένο αίτημα. Παράλληλα στην ίδια συνάντηση ζήτησαν να διευθετηθεί το θέμα με τις άδειες των εργαζόμενων γονέων.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός τόνισε ότι το καταναλωτικό κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι το υπουργείο ανάπτυξης παρακολουθεί στενά την προμήθεια και τις τιμές των αγαθών καθώς και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Όσον αφορά στο επόμενο διάστημα, πέρα από τις διαβεβαιώσεις για την επάρκεια των προϊόντων, πηγές αναφέρουν ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ παρακολουθούν τις εξελίξεις μέρα με τη μέρα και προετοιμάζονται ώστε η αγορά να μην αντιμετωπίσει προβλήματα.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, μετά το τέλος της συνάντησης στο υπουργείο Ανάπτυξης, συμφωνήθηκε ότι θα δημιουργηθεί μία ομάδα επικοινωνίας με το υπουργείο προκειμένου να γίνεται ενημέρωση δύο φορές ημερησίως για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά καθώς και για τυχόν δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider