Η υψηλή φορολογία «φρενάρει» τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η υψηλή φορολογία «φρενάρει» τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών
Την τελευταία δεκαετία ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών έχει δεχθεί έντονη φορολόγηση, τόσο μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, όσο και μέσω του συντελεστή Φ.Π.Α, όπως αναφέρει και η μελέτη της Infobank Hellastat A.E

Σημαντική αποδεικνύεται η συμβολή του κλάδου των αλκοολούχων ποτών στην ανάπτυξη της οικονομίας, η υψηλή φορολογία ωστόσο εκτός από το γεγονός ότι οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης αποτέλεσε σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια και κίνητρο για φοροδιαφυγή.

Η πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat A.E. δείχνει παράλληλα, ότι ο εγχώριος κλάδος παραγωγής και χονδρικού εμπορίου αλκοολούχων ποτών, επιδεικνύει σημαντική εξωστρέφεια, καθώς μεγάλο ποσοστό των παραγόμενων αλκοολούχων ποτών εξάγεται στο εξωτερικό.

Όπως άλλωστε είχε δηλώσει στο insider.gr ο Χάρης Μαυράκης, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών, το ούζο αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος στις εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών και το 65% της παραγωγής που γίνεται στη χώρα μας, εξάγεται.

H Ελλάδα αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε, απευθύνεται κατά κύριο λόγο στην αγορά της Ευρώπης, καθώς περίπου το 40% των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών είναι προς τη Γερμανία και ακολουθούν η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Ολλανδία.

Την τελευταία δεκαετία πάντως, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών έχει δεχθεί έντονη φορολόγηση, τόσο μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), όσο και μέσω του συντελεστή Φ.Π.Α. Συγκεκριμένα, τα αλκοολούχα ποτά υπέστησαν τέσσερις αυξήσεις στο διάστημα 2009-2010, με αποτέλεσμα ο Ε.Φ.Κ. να υπερδιπλασιαστεί. Επίσης, ο συντελεστής Φ.Π.Α. από το 2010 αυξήθηκε από το 19% στο 24%, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

«Η μείωση της φορολογίας θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις εταιρείες παραγωγής και χονδρικού εμπορίου αλκοολούχων ποτών, συμβάλλοντας σημαντικά τόσο στην ανάπτυξη του κλάδου, όσο και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα» επισημαίνει η Μαρία Θεοδοσοπούλου, Sectorial Studies Consultant της Infobank Hellastat Α.Ε.

Άλλωστε, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε έξαρση του λαθρεμπορίου και των διασυνοριακών εισαγωγών από όμορες χώρες, με αρκετά χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Στη μελέτη της IBHS υπάρχει ξεχωριστή χρηματοοικονομική ανάλυση τόσο για τις παραγωγικές, όσο και για τις χονδρεμπορικές εταιρείες του κλάδου.

Συγκεκριμένα:

Αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 30 παραγωγικών επιχειρήσεων. Από αυτές προκύπτει ότι ο Κύκλος Εργασιών το 2017 αυξήθηκε κατά 3,4% στα 120,27 εκ. ευρώ, από 116,26 εκ. ευρώ το 2016.

Τα ΚΠΤΦΑ μειώθηκαν κατά 6,6%, στα 20 εκ. ευρώ από 21,42 εκ. ευρώ και τα ΚΠΦ σημείωσαν κάμψη κατά 1,5% στα 15,94 εκ. ευρώ, έναντι 16,18 εκ. ευρώ το 2016. Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σε 10,1% και 6% αντίστοιχα.

ΠΙΝΑΚΑΣ INFOBANK

Στη μελέτη αναλύονται και οι οικονομικές καταστάσεις 60 εταιρειών χονδρικού εμπορίου. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται ως εξής:

Ο Κύκλος Εργασιών το 2017 αυξήθηκε κατά 9%, αγγίζοντας τα 618,49 εκ. ευρώ από 567,5 εκ. ευρώ το 2016.

Αντίθετα, τα περιθώρια EBITDA και EBT υποχώρησαν σε 4,1% και 3% αντίστοιχα.

ΠΙΝΑΚΑΣ INFOBANK

* Πίνακες: ibhs.gr



Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider