Έτοιμη να πληρώσει 10 δισ. δολάρια η Bayer για ζιζανιοκτόνο που συνδέεται με καρκινογενέσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έτοιμη να πληρώσει 10 δισ. δολάρια η Bayer για ζιζανιοκτόνο που συνδέεται με καρκινογενέσεις
Όσοι προσέφυγαν κατά της φαρμακοβιομηχανίας υποστηρίζουν πως η έκθεσή τους σε ζιζανιοκτόνο τους προκάλεσε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Έτοιμη να επιλύσει εξωδικαστικά αμέτρητες υποθέσεις, με αποζημιώσεις που ίσως αγγίξουν τα 10 δισ. δολάρια, εμφανίζεται η Bayer, σε μια προσπάθεια να διευθετήσει δεκάδες χιλιάδες αγωγές για το ζιζανιοκτόνο Roundup.

Σύμφωνα με το Bloomberg, δικηγόροι της Bayer αποκάλυψαν πως η εταιρεία προετοιμάζεται να καταβάλει, αθροιστικά, 8 δισ. δολάρια για την αποζημίωση καταναλωτών που διαγνώστηκαν με καρκίνο και έχουν ήδη καταθέσει αγωγές, ενώ άλλα 2 δισ. δολάρια προορίζονται για τυχόν μελλοντικές αγωγές.

Η Bayer επιμένει ότι το Roundup δεν είναι καρκινογόνο

Όσοι προσέφυγαν κατά της φαρμακοβιομηχανίας υποστηρίζουν πως η έκθεσή τους σε ζιζανιοκτόνο τους προκάλεσε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Από την πλευρά της η Bayer επιμένει ότι το Roundup δεν είναι καρκινογόνο. Ωστόσο οι ενάγοντες παραπέμπουν σε μελέτες που συνδέουν την ουσία γλυφοσάτη με το λέμφωμα non-Hodgkin's.

Το ζιζανιοκτόνο το παρήγαγε ο όμιλος αγροχημικών Monsanto που εξαγοράστηκε από την Bayer.

Ο αριθμός των αγωγών σχετικά για το Roundup αυξήθηκε κατακόρυφα, μετά από μία ακόμα δικαστική απόφαση που επιδίκασε σε ενάγοντες σχεδόν 2,5 δισ. δολάρια.

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι ο γερμανικός κολοσσός θα έχει ακόμη καλύτερη πορεία στο χρηματιστήριο εάν πράγματι προχωρήσει στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς. Στην περίπτωση που ο συμβιβασμός κοστίσει όντως 10 δισ. δολάρια, οι μετοχές της Bayer ενδέχεται να ενισχυθούν γρήγορα στα 90 ευρώ, από το τρέχον επίπεδο των περίπου 76 ευρώ, όπως σχολίασε στο Bloomberg ο Μάρκους Μάγιερ της Baader Bank.

Πολλές από τις δίκες που είχαν προγραμματιστεί για αυτόν τον μήνα εναντίον της Bayer ακυρώθηκαν, ώστε να επιλυθούν εξωδικαστικώς, ενώ άλλες ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider