Το μεγαλείο της Apple σε αριθμούς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μεγαλείο της Apple σε αριθμούς
Ενώ πολλές τεχνολογικές εταιρείες έχουν αποτύχει στην προσπάθεια τους να εισαχθούν στη Wall Street μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) η Apple κατάφερε να σπάσει κάθε ρεκόρ.

Ήταν 12 Δεκεμβρίου του 1980 όταν η μικρή τεχνολογική εταιρεία Apple από το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αποφάσισε να περάσει το κατώφλι της Wall Street.

Αυτή ήταν και η ημέρα που άλλαξε τα δεδομένα για την Apple, καθώς σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο ισχυρούς τεχνολογικούς κολοσσούς του κόσμου. Ενώ πολλές τεχνολογικές εταιρείες έχουν αποτύχει στην προσπάθεια τους να εισαχθούν στη Wall Street μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) η Apple κατάφερε να σπάσει κάθε ρεκόρ.

• Συγκεκριμένα, στο μακρινό 1980 μέσω της IPO η Apple έθεσε όριο τα 22 δολάρια ανά μετοχή. Η άνοδος που σημείωσε εντός συνεδρίασης έφτασε το 32% με την μετοχή της να κλείνει στα 29 δολάρια. Μετά από 39 χρόνια, η αξία της μετοχής της Apple έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί φτάνοντας τα 235 δολάρια (στις 17 Οκτωβρίου του 2019).

• Το 2007, η Apple είχε συνολικά έσοδα 25 δισ. δολ. και καθαρά κέρδη 3,5 δισ. δολάρια. Το 2020 σύμφωνα με αναλυτές της Wall Street, η Apple αναμένεται να φτάσει τα 259 δισ. δολάρια συνολικά έσοδα με τα καθαρά κέρδη να αναμένεται να αγγίξουν τα 53 δισ. δολάρια.

• Τον Οκτώβριο η Apple ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση την Microsoft, ανακτώντας τη θέση της ως η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία στον κόσμο. Πλέον βρίσκεται στην κορυφή με τα κεφάλαιά της να ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια.

Apple
YCHARTS

• Στη μεγαλύτερη IPO τεχνολογικής εταιρείας σε ημερήσια συνεδρίαση της Wall Street, περισσότεροι από 40 από τους 1.000 εργαζόμενους της Apple έγιναν σε μια στιγμή εκατομμυριούχοι! Ως μεγαλύτερος μέτοχος της Apple, ο 25χρονος τότε Στιβ Τζομπς αποκόμισε 217 εκατ. δολάρια. Ο πρώτος CEO της εταιρείας Μάικ Σκοτ και ο Μάικ Μαρκούλα ο επενδυτής που έβαλε την Apple στον παγκόσμιο χάρτη της αγοράς αποκόμισαν 95,5 εκατ. δολάρια και 203 εκατ. δολάρια αντίστοιχα εκείνη την ημέρα.

• Το πρώτο split μετοχών της Apple συνέβη στις 16 Ιουνίου του 1987. Όσοι είχαν αγόρασει 10 μετοχές το 1980, διπλασίασαν τη συμμετοχή τους στην εταιρεία έχοντας 20 μετοχές, αξίας 41,50 δολαρίων. Η αρχική επένδυση των 220 δολαρίων θα ανέβαινε ξαφνικά στα 830 δολάρια.

• Μετά από 30 χρόνια από τo πρώτο split μετοχών και άλλα τέσσερα split που ακολούθησαν, ο αρχικός επενδυτής το 2019 θα κατείχε περίπου 560 μετοχές της Apple.

Η τεχνολογική επανάσταση έχει βοηθήσει την Apple αλλά και τις υπόλοιπες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν και σε άλλα πεδία προσπαθώντας παράλληλα να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Όπως αποδεικνύεται το τελευταίο διάστημα η Apple υπολογίζει σε υπηρεσίες για την αύξηση των εσόδων της την ώρα που οι πωλήσεις των iPhone επιβραδύνονται συνεχώς.

Τελευταία καινοτομία της είναι η δημιουργία της Apple Card με την Goldman Sachs να συνδράμει περί τα 300 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία της. Μάλιστα, ως την πιο επιτυχημένη κυκλοφορία πιστωτικής κάρτας, που έχει γίνει ποτέ, χαρακτήρισε την κυκλοφορία της Apple Card, ο Ντέιβιντ Σόλομον, CEO της Goldman Sachs, κατά την ομιλία του στη συνάντηση των μετόχων την Τρίτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider