Τη λύση της «bad bank» εξετάζει η Deutsche Bank

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τη λύση της «bad bank» εξετάζει η Deutsche Bank
Η εξέλιξη της δημιουργίας «bad bank» έρχεται στο προσκήνιο, εάν αποτύχει η συγχώνευση με την γερμανική Commerzbank δεν προχωρήσει, όπως αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Tο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μία νέα μονάδα (bad bank) η οποία θα απορροφήσει τα ανεπιθύμητα περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες της Deutsche Bank συζητούν υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται στο προσκήνιο, εάν η πιθανή συγχώνευση με την γερμανική Commerzbank δεν προχωρήσει, όπως αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Η Deutsche Bank τα τελευταία χρόνια έχει αναπροσαρμόσει πολλές φορές την στρατηγική και την διοικητική της της ομάδας στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενισχύσει την κερδοφορία της και να μειώσει τα κόστη. Τα στελέχη της μέχρι και το τέλος του 2018 επέμεναν ότι η τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας συγχώνευσης μετά την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης της.

Επιπλέον η FAZ υπογράμμισε σήμερα πως, αντίθετοι με τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας, είναι όλοι οι μεγαλομέτοχοι της Deutsche Bank, όπως το Κατάρ, η Blackrock και η κινεζική HNA. Οι μεγαλομέτοχοι της γερμανικής τράπεζας εκτιμούν ότι μια τέτοια συγχώνευση είναι υπερβολικά περίπλοκη για να επιτύχει.

Η «επιλογή» της Commerzbank

Η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, αντιμετωπίζει και η ίδια σοβαρά προβλήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που το Βερολίνο στηρίζει σθεναρά τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών του, με στόχο τη δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή», ικανού να αντιμετωπίσει την επόμενη ύφεση, ή την επόμενη κρίση. Το γερμανικό δημόσιο κατέχει άλλωστε ποσοστό 15% στην Commerzbank. Η ερώτηση που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στους τραπεζικούς (και όχι μόνο) κύκλους είναι μια: Ποια είναι η επόμενη μέρα; Εάν αποτύχουν οι συζητήσεις για συγχώνευση των δύο γερμανικών τραπεζών, μπορεί μια τράπεζα εκτός Γερμανίας, όπως η ιταλική Unicredit, να εξαγοράσει την Commerzbank. Ακόμη και η ίδια η Deutsche Bank μπορεί να τεθεί στόχος εξαγοράς από ξένη τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider