Πώς μπορείτε να οδηγείτε διαφορετικό αυτοκίνητο κάθε μέρα (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς μπορείτε να οδηγείτε διαφορετικό αυτοκίνητο κάθε μέρα (pics)
Η Nissan δίνει τη δυνατότητα με μια μηνιαία συνδρομή να έχει ο οδηγός ότι αυτοκίνητο επιθυμεί, ακόμα και διαφορετικό κάθε ημέρα.

CarsΠρος το παρόν μόνο στις ΗΠΑ, αλλά στο μέλλον παντού, η Nissan προστίθεται στις μάρκες αυτές που δίνουν τη δυνατότητα με ένα σταθερό μηνιαίο μίσθωμα, να επιλέγει ο οδηγός όποιο μοντέλο από τη γκάμα της εξυπηρετεί τις ανάγκες του και να το αλλάζει όποτε το επιθυμεί, ακόμα και κάθε ημέρα.

Η υπηρεσία αυτή δεν είναι νέα, καθώς στο παρελθόν η Audi, η Porsche, η BMW, η Volvo και η Cadillac ξεκίνησαν αντίστοιχα προγράμματα, κυρίως στις ΗΠΑ, όπως και η Nissan. Δεν είναι επίσης στο πλαίσιο του Car Sharing, της κοινής χρήσης αυτοκινήτου, καθώς εδώ η οδήγηση του αυτοκινήτου δεν αφορά μόνο μερικά λεπτά ή ώρες μέσα στην ημέρα.t

Care by Volvo
Σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη, η Volvo έχει και αυτή συνδρομητική υπηρεσία χρήσης αυτοκινήτων με την ονομασία Care by Volvo.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η υπηρεσία αυτή ανοίγει το δρόμο της μη κατοχής αυτοκινήτου, που είναι άλλωστε και αυτή που στο μέλλον θα κυριαρχήσει. Χωρίς κανένα από τα άγχη της κατοχής (φύλαξη, συντήρηση, έκτακτα έξοδα, ατυχήματα κ.λ.π.), η υπηρεσία Nissan Switch αλλά και όλες οι άλλες των υπόλοιπων κατασκευαστών, δίνει τη δυνατότητα της επιλογής του αυτοκινήτου που εξυπηρετεί κατά περίσταση: μικρό και οικονομικό για κάθε ημέρα, μεγάλο και πολυτελές για μια ειδική περίσταση ή ένα SUV για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου.

Πως λειτουργεί η υπηρεσία

Συνήθως οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν από δύο διαφορετικά προγράμματα. Στην περίπτωση της Nissan αυτά είναι το Select και το Premium. Το πρώτο με μηνιαία συνδρομή 699 δολάρια και το δεύτερο με 899.

Στο πρόγραμμα Select θα είναι διαθέσιμα μοντέλα όπως το Altima sedan και το Rogue crossover, ενώ το Premium δίνει τη δυνατότητα οδήγησης πολυτελέστερων μοντέλων, όπως τα Maxima και το SUV Armada.

Οι συνδρομητές θα πρέπει να πληρώσουν ένα αρχικό ποσό 495 δολαρίων ως “εγγραφή”. Από εκεί και πέρα, θα μπορούν με τη μηνιαία συνδρομή να αλλάζουν το αυτοκίνητό τους ακόμα και κάθε μέρα, ενώ σε αυτή περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα. Ασφάλιση, συντήρηση, τέλη, οδική βοήθεια, ακόμα και πλύσιμο.

Nissan Switch
Προς το παρόν η συνδρομητική υπηρεσία Nissan Switch αφορά μόνο το Χιούστον στις ΗΠΑ.

Για να αλλάξουν αυτοκίνητο, οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογή στο κινητό τους ή να επικοινωνούν με την υπηρεσία τηλεφωνικά, για να προγραμματίσουν την αλλαγή. Στη συνέχεια, η εταιρεία θα παραδώσει το όχημα εντός συγκεκριμένης περιοχής εξυπηρέτησης και θα παραλάβει το προηγούμενο.

Τι γίνεται σε Ευρώπη και Ελλάδα

Οι συνδρομητικές υπηρεσίες εμφανίζουν μεγάλο ενδιαφέρον για μάρκες οι οποίες επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία δύσκολη αγορά, όπως για παράδειγμα η Cadillac στην Ευρώπη. Ο εισαγωγέας της μάρκας στη Γερμανία προσφέρει με το πρόγραμμα Book by Cadillac στην περιοχή του Μονάχου τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ μοντέλων με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, όπως π.χ. μεταξύ του θηριώδους SUV Escalade και της σπορ Corvette. Το πρόγραμμα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, καθώς μέσα σε τρεις μήνες εξαντλήθηκε όλος ο στόχος των διαθέσιμων οχημάτων και τώρα θα επεκταθεί και σε άλλες γερμανικές πόλεις.

Avis Flex
Στην Ελλάδα δεν προσφέρονται ακόμα συνδρομητικές υπηρεσίες συγκεκριμένης μάρκας αλλά μόνο ευέλικτες δυνατότητες leasing ή ενοικίασης.

Πιο μπροστά από όλες τις μάρκες σε αυτόν τον τομέα είναι πάντως η Volvo με το πρόγραμμα Care by Volvo, που καλύπτει ακόμη και ολόκληρες χώρες, όπως π.χ. τη Γερμανία και ξεκινά από περίπου 830 ευρώ μηνιαίως. Μάλιστα η σουηδική μάρκα διαφημίζει, ότι η ένταξη σε αυτό γίνεται πανεύκολα, σαν να κάνεις κάποιο συμβόλαιο με πάροχο κινητής τηλεφωνίας.

Σε επίπεδο μαρκών, εισαγωγέων ή και εμπόρων αυτοκινήτων, στη χώρα μας η συνδρομητική χρήση αυτοκινήτου δεν είναι διόλου διαδεδομένη. Ωστόσο, μεγάλες εταιρείες ενοικίασης και leasing, όπως η Avis, προσφέρουν τη δυνατότητα ευέλικτης χρήσης αυτοκινήτου, ακόμα και με το μήνα. Έτσι, τόσο ο ιδιώτης όσο και ο επαγγελματίας, μπορούν να έχουν υψηλή και άμεση διαθεσιμότητα, ευκολία πρόσβασης και ευελιξία, επιλέγοντας κατά περίπτωση το κατάλληλο όχημα για τις δεδομένες ανάγκες τους σε μια χρονική στιγμή.

Συμφέρει η συνδρομητική χρήση;

Σύμφωνα με μια έρευνα του αμερικανικού site για το αυτοκίνητο Edmunds, η συνδρομητική χρήση αυτοκινήτων είναι πιο ακριβή από το leasing. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, καθώς ο πάροχος της υπηρεσίας υποχρεούται στη διατήρηση και συντήρηση ενός πολύ μεγαλύτερου στόλου αυτοκινήτου.

Από την άλλη πλευρά, ο χρήστης πληρώνει τη δυνατότητα ακόμα και ημερήσιας εναλλαγής αυτοκινήτων, δηλαδή την απόλυτη ευελιξία αλλά και την πρόσβαση σε μια πολύ μεγάλη βάση διαφορετικών μοντέλων, που καλύπτουν πολλές διαφορετικές ανάγκες. Το κόστος επομένως ανταποκρίνεται στο δικό μας δημώδες “ότι πληρώνεις, παίρνεις”.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider