Το κόλπο της Uber και της Lyft για να αυξήσουν τα έσοδά τους (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το κόλπο της Uber και της Lyft για να αυξήσουν τα έσοδά τους (vid)
Οι δύο εταιρείες ιδιωτικής μετακίνησης χρεώνουν τους χρήστες περισσότερα από όσα θα αναλογούσαν κανονικά σε μια διαδρομή.

Οδηγοί που απασχολούνται από την Uber και την Lyft καταγγέλλουν ότι οι εταιρείας «κλέβουν» τους μισθούς τους. Συγκεκριμένα, οδηγοί και των δύο εταιρειών παροχής υπηρεσιών μεταφοράς χρεώνουν τους χρήστες περισσότερα από όσα θα αναλογούσαν κανονικά σε μια διαδρομή, χωρίς ωστόσο να δίνουν τη διαφορά στους οδηγούς.

Το πρόβλημα για τις εταιρείες είναι πως παρότι έχουν πάνω από 11 δισ. χρήστες, τα έσοδα τους δεν είναι όσα αναμένονταν.

Για να κερδίζουν περισσότερα λοιπόν, φαίνεται πως οι δύο εταιρείες έχουν βρει ένα κόλπο. Αυξάνουν τις τιμές και κρατάνε τη «διαφορά» μην αποδίδοντας περισσότερα χρήματα στους οδηγούς.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία ενός οδηγού της Uber, ο οποίος απασχολείται σαν οδηγός μέσω της εφαρμογής τα τελευταία 4 χρόνια.

Ο Τζιοβάνι Ταράγκο, κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου των αποδείξεων του, πρόσεξε πως η αύξηση στις τιμές φαίνονταν στους χρήστες αλλά όχι στους οδηγούς.

«Όταν η Uber και η Lyft το κάνουν αυτό, 'τσεπώνουν' τη διαφορά. Είναι άδικο να μην το γνωρίζουν αυτό οι χρήστες – πελάτες, ενώ υπάρχουν μέχρι και οδηγοί που δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει», δήλωσε ο συγκεκριμένος οδηγός στον Guardian.

Και άλλοι οδηγοί όμως έχουν παρατηρήσει παρόμοιες τακτικές. Οι εταιρείες αλλάζουν την κοστολόγηση για τους χρήστες των εφαρμογών, αλλά «κρύβουν» αυτή την αύξηση από τους οδηγούς.

Παράλληλα, όμως, οι οδηγοί της Uber και της Lyft βλέπουν να γίνονται και πολλές κρατήσεις, που μειώνουν σημαντικά την αμοιβή τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, αυτές οι αλλαγές και η πίεση για αύξηση κερδών είναι αναμενόμενη, καθώς μέχρι πρόσφατα οι δύο αυτές εταιρείες στηρίζονταν στις χορηγίες επενδυτών από τη Silicon Valley και άλλους ιδιώτες. Όμως η Lyft έγινε δημόσια τον προηγούμενο μήνα και σύντομα ακολουθεί και η Uber.

Μάλιστα η Uber είχε προαναγγείλει τα σχέδια αυτά και αναφερόταν στην αναμενόμενη «δυσαρέσκεια» καθώς στα σχέδια τους ήταν να μειώσουν τα bonus των οδηγών, να επενδύσουν σε αυτόνομα οχήματα και να συνεχίσουν να καταχωρούν τους οδηγούς ως ανεξάρτητους συνεργάτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider