Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία «φέρνει» ο 6ος κύκλος του Egg

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία «φέρνει» ο 6ος κύκλος του Egg

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχει σημειώσει το πρόγραμμα στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας Egg παρουσίασε η Eurobank, δίνοντας παράλληλα το σήμα εκκίνησης του έκτου κύκλου που θα «τρέξει» τα έτη 2018-2019.

Στα πέντε χρόνια της λειτουργίας του, το Egg έχει «αγκαλιάσει» 355 νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι δημιούργησαν στο «επιχειρηματικό φυτώριο» της Eurobank 132 καινοτόμες ομάδες. Από τα σχήματα αυτά, προέκυψαν 86 νομικά πρόσωπα - στο σύνολό τους κερδοφόρα- τα οποία απασχολούν σήμερα 211 εργαζομένους.

Μεταξύ των νεοφυών αυτών επιχειρήσεων, που έχουν κυρίως τη μορφή ΙΚΕ, 22 εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν συνολικά με 2,1 εκατ. ευρώ, ενώ 33 εταιρείες κατέγραψαν συνολικό τζίρο 1,1 εκατ. ευρώ. Η καινοτομία των επιχειρήσεων αυτών αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από την «οικογένεια» του Egg, 17 εταιρείες έχουν κατοχυρώσει ευρεσιτεχνία, ενώ 6 από αυτές έχουν καταθέσει πατέντα.

«Στρατηγική προτεραιότητα για εμάς στη Eurobank είναι να στηρίξουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα ως κεντρικό γρανάζι στον μηχανισμό της οικονομικής ανάπτυξης» δήλωσε ο Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Υπογραμμίζει δε ότι είναι επιβεβλημένο να δοθούν στους νέους τα κίνητρα αλλά και η υποστήριξη που χρειάζονται ώστε να μείνουν και να αναπτύξουν στη χώρα τους την καινοτόμο επιχειρηματική τους ιδέα και η Eurobank συμβάλλει έμπρακτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στα 5 χρόνια παρουσίας του, το Egg έχει σημειώσει άλματα εξέλιξης και αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς στον τομέα του, σημειώνει ο κ. Ιωάννου και δεσμεύεται εκ μέρους της διοίκησης ότι το πρόγραμμα θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι εξετάζεται ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίησή του από την «ομπρέλα» της Eurobank ούτως ώστε να είναι αυτοδύναμο και ακόμη πιο ευέλικτο.

Μέσω του Egg, οι νέοι φιλόδοξοι -και επίδοξοι- επιχειρηματίες έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από εργαλεία, υλικά και άυλα, τα οποία αφενός τους βοηθούν να συνάψουν συνεργασίες για να αναπτύξουν την ιδέα τους και αφετέρου να χρηματοδοτήσουν την ιδέα αυτή.

Οι πέντε άξονες του προγράμματος Egg είναι:

  • Microfinance AFI: Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EASI και σε συνεργασία με την Action Finance Initiative (AFI), η Eurobank παρέχει πιστώσεις έως 10.000 ευρώ σε νεοσύστατες ή υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις.
  • Χρηματοδότηση Eurobank: Η Eurobank χορηγεί δάνεια κεφαλαίου κίνησης και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στις εταιρείες του προγράμματος. Ήδη έχει χρηματοδοτήσει 15 από αυτές, ενώ 9 βρίσκονται στον προθάλαμο για έγκριση.
  • Χρηματοδότηση Crowd Equity: Το νέο πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το Crowdfund Funding θα ενσωματωθεί στα εργαλεία του 6ου κύκλου εντός των επόμενων 2-3 μηνών και προβλέπει χρηματοδότηση έως 500.000 ευρώ ανά εταιρεία.
  • Equifund: Η Eurobank σκοπεύει να συμμετάσχει σε 2 funds του Equifund, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, με τα οποία αναμένεται να καλύψει μεγάλο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του προγράμματος.

Τι νέο φέρνει ο 6ος κύκλος του Egg

Συνεχίζοντας στην επιτυχημένη διαδρομή των πέντε προηγούμενων ετών, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με νέα, πιο ευέλικτα χαρακτηριστικά, όπως επισήμανε ο κ. Νικόλαος Βογιατζής, Chief Developement and Operations Officer της Corallia που συνεργάζεται με τη Eurobank στην πρωτοβουλία αυτή.

  • Το πρόγραμμα ενισχύεται με νέα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως το microfunding, το crowdfunding και τα επενδυτικά κεφάλαια συμμετοχών.
  • Αυξάνεται ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων ανά επιχείρηση, από 4 σε 6 άτομα, ώστε να μπορούν να ενταχθούν και πιο πολυπληθείς ομάδες.
  • Διευρύνεται το εύρος ηλικίας των επιχειρήσεων στα τρία έτη, από δύο που ήταν μέχρι πρότινος για τις ήδη συσταθείσες εταιρείες.
  • Αίρεται η υποχρέωση νομικής μορφής για τις ομάδες που εντάσσονται στο Egg, ώστε να μην εξωθούνται οι νέοι επιχειρηματίες σε ενέργειες που δεν συνάδουν με τη φάση ωρίμανσης της ιδέας τους.

Ο κ. Βογιατζής κάλεσε «όλη της φιλόδοξη νεανική κοινότητα της χώρας» να καταθέσει αίτηση για ένταξη στον έκτο κύκλο του προγράμματος Egg έως τις 23 Απριλίου 2018. Οι ομάδες που θα επιλεγούν, θα φιλοξενηθούν στις δομές της Eurobank από τις 21 Ιουνίου 2018 έως τις 20 Ιουνίου 2019 ώστε να αναπτύξουν με ολοκληρωμένο και βιώσιμο τρόπο την ιδέα τους υπό την καθοδήγηση των ειδικών στελεχών της τράπεζας και των μεντόρων του προγράμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider