Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η επιβολή των capital controls αλλά και η υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ουδόλως φαίνεται να έχει επηρεάσει πέντε μεγάλους Ομίλους που προχωρούν σε επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος τους είναι να αξιοποιήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και να εδραιώσουν την παρουσία τους έναντι του ανταγωνισμού. 

Οι Όμιλοι αυτοί, με υγιή χρηματοοικονομική εικόνα, χτίζουν θέσεις και αξιοποιούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, αυξάνοντας τα μερίδια αγοράς τους αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα σε μία δύσκολη εποχή για το ελληνικό επιχειρείν. 

Ενας από τους μεγαλύτερους Ομίλους - επενδυτές είναι παραμένει ο ΟΤΕ, αφού μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις του στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Μετά και την ολοκλήρωση της αναδιάθρωσης, ο Όμιλος σχεδιάζει νέες επενδύσεις σε υποδομές και νέες τεχνολογίες, για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών σταθερής, κινητής, ευρυζωνικότητας και συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ήδη ο ΟΤΕ έχει εξαγγείλει για την επόμενη τετραετία, επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. μόνο στην Ελλάδα, σημαντικό μέρος των οποίων αφορά σε δίκτυα νέας γενιάς. Συνολικά για το 2016, οι επενδύσεις του αναμένεται να ανέλθουν σε 500 εκατ. ευρώ περίπου. 

Βritish Tobacco 

Στην δημιουργία του νέου διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου στην Ελλάδα ανακοίνωσε η British American Tobacco.
Το νέο κέντρο θα βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων της Cosco στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Πέραμα στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά.
Το σύνολο των επενδύσεων της εταιρείας στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, γεγονός που αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Jumbo

Στην ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της συνεχίζει να επενδύει η Jumbo, η οποία τους προηγούμενους μήνες λειτούργησε 7 νέα καταστήματα. Από αυτά, τα δύο λειτούργησαν στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και τέσσερα στη Ρουμανία. 
Σήμερα το δίκτυο καταστημάτων Jumbo αριθμεί 72 καταστήματα όπου 53 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 8 στη Βουλγαρία και 6 στη Ρουμανία. 

ΑΓΕΤ

Στην υλοποίηση ενός πλάνου επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, προϊοντικών καινοτομιών και επενδύσεων για την ελληνική αγορά, προχωρά ο 'Ομιλος Εταιρειών Ηρακλής, μέλος του Ομίλου LafargeΗοlmic, ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.
Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει από το 2011 έως σήμερα επενδύσεις πάνω από 45,1 εκατ. ευρώ, ο Όμιλος Εταιρειών Ηρακλής, στοχεύει στη βελτίωση και περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του για την εσωτερική αγορά αλλά και στην αύξηση των εξαγωγών της πλεονάζουσας παραγωγής, όχι μόνο στις χώρες της Μεσογείου, αλλά και στις χώρες της Μ. Ανατολής και των ΗΠΑ.

ΑΒ Βασιλόπουλος

Kεφάλαια της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλίσει για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στην ελληνική αγορά κατά το 2016 η ΑΒ Βασιλόπουλος. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η διοίκηση του ομίλου σε σχετική της ανακοίνωση με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα της αλυσίδας λιανεμπορίου. Υπενθυμίζεται ότι τόσο κατά το 2014 όσο και πέρυσι, η ΑΒ Βασιλόπουλος πραγματοποίησε επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ (160 εκατ. ευρώ συνολικά), αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια. Εμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του δικτύου της αλυσίδας, προσανατολισμός που, σε μεγάλο βαθμό, αναμένεται να διατηρηθεί και φέτος.
Σύμφωνα με την εταιρεία, σήμερα, το δίκτυό της αριθμεί πάνω από 341 καταστήματα πανελλαδικά. Το 2015 προστέθηκαν στο δίκτυο 33 νέα καταστήματα, εκ των οποίων τα 22 ήταν εταιρικά και τα υπόλοιπα 13 ήταν καταστήματα με το σύστημα δικαιόχρησης (franchise). Κατά τη διάρκεια του 2015, η εταιρεία κατέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο, με τη μορφή φόρων και εισφορών, το ποσό των 163 εκατ. ευρώ, έναντι 140 εκατ. ευρώ το 2014. Παράλληλα, διατήρησε σταθερές τις καταβολές της προς τους προμηθευτές και τους πιστωτές, παρά τις προκλήσεις που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων

Lidl

Επενδύσεις άνω των 100 εκ. ευρώ προγραμματίζει η Lidl Hellas μέσα στην επόμενη διετία ενώ 20 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την επέκταση των αποθηκών της σε Πάτρα, Τρίκαλα και Αττική και άλλα 50 εκ. ευρώ για τις αντικαταστάσεις, αναβαθμίσεις και για την ολοκλήρωση των bake of σημείων στα καταστήματα της φίρμας σε όλη την Ελλάδα. Η Lidl πρόκειται να αναπτύξει 30 καταστήματα σε βάθος πενταετίας επιπλέον των 220 σημείων που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα. Η εταιρεία εγκαινίασε το νέο της Κέντρου Logistics στη Σίνδο ολοκληρώνοντας έναν κύκλο επενδύσεων που ξεπέρασε τα 130 εκατομμύρια ευρώ από το 2013.