Το turnaround story της Τράπεζας Χανίων

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το turnaround story της Τράπεζας Χανίων
Σε φάση υλοποίησης του πλάνου μετασχηματισμού της βρίσκεται η Τράπεζα Χανίων, με μετατροπή της από συνεταιριστική σε εμπορική, εξυγίανσης του ισολογισμού της, εισαγωγή της θυγατρικής της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διαχωρισμό των συμμετοχών της.

Σε φάση υλοποίησης του πλάνου μετασχηματισμού της βρίσκεται η Τράπεζα Χανίων, με μετατροπή της από συνεταιριστική σε εμπορική, εξυγίανση του ισολογισμού της, εισαγωγή της θυγατρικής της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διαχωρισμό των συμμετοχών της.

Προς τα τέλη του τρέχοντος έτους θα κατατεθεί από τη διοίκηση της τράπεζας, ο φάκελος στην Τράπεζα της Ελλάδος, για τη μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρεία και την απόκτηση πανελλαδικής άδειας, ώστε να «αλλάξει πίστα» από τις αρχές του 2026, κατόπιν έγκρισης του επόπτη. Οι παραπάνω κινήσεις «ξεκλειδώνουν» την είσοδο θεσμικών επενδυτών που λαμβάνουν στρατηγική θέση στην τράπεζα, όπως συνέβη με το Wenger Capital.

Το fund εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο της Χανίων, με ποσοστό 9%, εκκινώντας διαδικασίες υποβολής για τη λήψη fit and proper από τον επόπτη (εφόσον επιθυμούν να ξεπεράσουν το 9%), προκειμένου να μπορεί να φτάνει μέχρι το 29,9%, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr. Μάλιστα, η κίνηση του τσέχικου fund φαίνεται λειτουργεί και ως «κράχτης», κινητοποιώντας το ενδιαφέρον τόσο ξένων, όσο και Ελλήνων θεσμικών. Πηγές της αγοράς, κάνουν λόγο για την κατάθεση πρότασης ξένου θεσμικού, το προηγούμενο διάστημα, για τη λήψη υψηλού ποσοστού, της τάξεως του 70%, το οποίο φυσικά δεν έγινε δεκτό από την διοίκηση (η οποία δεν είχε και την έγκριση της ΓΣ).

Οι επιλογές για μείωση των «κόκκινων» δανείων

Παράλληλα, η τράπεζα στοχεύει σε δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της. Με το κλείσιμο χρήσης 2024, η Χανίων διέθετε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 249,718 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 228,845 εκατ. ευρώ είναι «κόκκινα» (NPLs). Ο δείκτης NPE και NPL διαμορφώνονταν στο 46,23% και στο 42,37%, τη στιγμή που τα επίπεδα κάλυψης βρίσκονταν στο 40,98% και στο 39,88% αντίστοιχα, με την τράπεζα να στοχεύει σε μείωση του στοκ σε μονοψήφια επίπεδα εντός τριετίας.

Για πιθανή ένταξη στον «Ηρακλή» - κίνηση που θα πρέπει να συνοδεύεται από νέο αίτημα της κυβέρνησης σε DG Comp για παράταση του προγράμματος, ώστε να ενταχθεί τιτλοποίηση - θα πρέπει να βρεθούν τα κεφάλαια, καθώς το πρόγραμμα κοστίζει αρχικώς στο κράτος και μετά αποδίδει έσοδα. Αφότου βρεθούν, τότε η τράπεζα θα πρέπει να ωριμάσει τις διαδικασίες τιτλοποίησης, μεταφοράς - πώλησης των δανείων, κάτι που κοστίζει κεφαλαιακά στην ίδια. Συνεπώς θα πρέπει να βρεθούν επενδυτές, όπως και συμβαίνει. Οι άλλες λύσεις (πλην «Ηρακλή») είναι θέμα της ίδιας της τράπεζας, αλλά θα πρέπει να εγκριθούν πρώτα από τον επόπτη.

Ανάλογα με την τελική στρατηγική που θα υιοθετήσει η διοίκηση για τη μείωση του «στοκ» (τιτλοποίηση, πώληση πακέτου) θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα κεφαλαιακής ενίσχυσης - θωράκισης τράπεζας. Πηγές της τράπεζας κάνουν λόγο πως δεν υπάρχει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, καθώς η τράπεζα διαθέτει ισχυρούς δείκτες. Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας διαμορφώνονταν στα 60,234 εκατ. ευρώ (έναντι 57,827 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2023), με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 16%, έναντι ελάχιστου απαιτούμενου εποπτικού ορίου στο 15,23%, τη στιγμή που υπάρχει η επιλογή έκδοσης ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης έως 10 εκατ. ευρώ.

Τα «ασημικά» της Χανίων στην Κρήτη

Επιπλέον, η τράπεζα διαθέτει σημαντικά «ασημικά» σε μια σειρά τοπικών επιχειρήσεων που εστιάζουν στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακινήτων, στη μεταποίηση και προώθηση αγροτικών προϊόντων, στην εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην δημιουργία νέων υποδομών για τις επιχειρήσεις.

Στο real estate, η τράπεζα αγόρασε από τη θυγατρική της εταιρεία «Κρητικά Ακίνητα ΑΕ» (74,46%) το ποσοστό συμμετοχής της στη θυγατρική ΑΕΕΑΠ, καθιστώντας την τελευταία 100% θυγατρική του ομίλου, ενώ αναμένεται να απορροφήσει την «Κρητικές Συμμετοχές ΑΕΕΣ». Η ΑΕΕΑΠ διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων, αξίας, μεγαλύτερης των 36 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει τραπεζικό δανεισμό.

Παράλληλα, τράπεζα προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής ΒΙΟΧΥΜ, αυξάνοντας το ποσοστό της στο 95,25%. Η εταιρεία δραστηριοποιούμενη στη μεταποίηση και την τυποποίηση χυμών από εσπεριδοειδή. Κατόπιν αυτού προχώρησε στη συγχώνευση - διά της απορρόφησης από την ΑΒΕΑ - με την έτερη θυγατρική ΑΒΕΑ, η οποία και μετονομάσθηκε σε Α.Β.Ε.Α - ΒΙΟΧΥΜ, κατέχοντας ποσοστό 71,97%. Η ΑΒΕΑ δραστηριοποιείται στην τυποποίηση και εμπορία ελαιόλαδου, την παραγωγή και εμπορία ειδών σαπωνοποιίας και καλλυντικών, καθώς και με την επεξεργασία ελαιολάδων και πυρηνέλαιων. Παράλληλα, είναι ο μοναδικός μέτοχος της ΖΥΜΕΛΙΑ που έχει ως κύριο δραστηριότητα την παραγωγή ζύμης σφολιάτας.

Στο χώρο των ΑΠΕ, η Χανίων κατέχει 100% της Prime Energy Μονοπρόσωπη ΑΕ που δραστηριοποιείται στη μελέτη, αδειοδότηση, κατασκευή και συντήρηση φωτοβολταϊκών πάρκων. Σήμερα η εταιρεία πέραν του κατασκευαστικού της έργου, εκμεταλλεύεται ιδιόκτητα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2,1 MW και έχει στην κατοχή της δύο άδειες βιοαερίου στην περιφέρεια Κρήτης. Η χρήση 2024 ολοκληρώθηκε με κέρδη 440 χιλ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Το ΠΑΣΟΚ σε άμυνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Αποκαλύψεις και διαψεύσεις- Η στρατηγική της Καμόρα

Έλληνας το φαβορί για νέος CEO της Google - Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης

Thessaly & Evros Pass 2025: Από σήμερα οι αιτήσεις για voucher έως 200 ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider